За първите шест месеца на годината

ДАНС предупредила за съмнителни капитали за 339 млн. евро

ДАНС предупредила за съмнителни капитали за 339 млн. евро

ДАНС са изпратили към МВР и прокуратурата сигнали за съмнителни за пране на пари транзакции на стойност 339 549 311 евро, става ясно от отчета за изпълнението на основните политики и програми на институцията за първите шест месеца на 2013 година.

Официалната статистика на службата отчита увеличение на съмнителните потоци от средства към и от България. За цялата 2012 година ДАНС е приключила по подобен начин свои проверки за транзакции на стойност 582 милиона евро. Ако интензитета на финансовите транзакции продължи със същото темпо до края на година, то общата сума на "съмнителните" капитали ще надхвърли значително тази за предходната.

В отчетите, които се публикуват на сайта на ДАНС, няма анализ и поради тази причина не може да се разбере кои сектори на икономиката генерират най-голям дял от т.нар. "съмнителни транзакции". В документа не е обяснено още и по какви критерии един банков превод на сума над 30 000 лева може да бъде счетен за "съмнителен". Липсва и информация какви са последващите действия на МВР и прокуратурата по подадените сигнали.

В отчета за цялостната дейност на ДАНС за 2012 година, който е различен документ от отчета за изпълнението на програмите на ДАНС, се споменава най-общо, че компании в областта на възобновяемите източници на енергия се използват за пране на пари. Няма обаче даден нито един пример. Като рискови за прането на пари проекти са посочени и високотехнологичните паркове .

Въпреки тези тенденции, броят на спрените със заповед на финансовия министър транзакции на съмнителни средства от и към България, остава малък. Пред 2012 година са блокирани 14 съмнителни операции/сделки на обща стойност 1 571 368 евро. През 2011 година са прекратени седем операции, но на обща стойност 4 341 862 евро. За първите шест месеца на 2013 година са спрени осем за 544 880 евро.

В същото време прокуратурата продължава да получава твърде малко годна за образуване на дела информация от ДАНС, показва отчетът. За първите шест месеца държавното обвинение е образувало едва 38 досъдебни производства по данни от спецагенцията. Все пак това е значително увеличение спрямо миналата година, когато за 12 месеца ДАНС е дала повод за образуването на едва 18 досъдебни производства. През 2013 година бюджетът на ДАНС е със 10 милиона лева по-голям от предишната и достига 85 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България