ДАНС прибра едър бизнесмен за подкуп, отказан от висш чиновник

При спецакция на ДАНС е задържан един от собствениците на фирма "Авто инженеринг" Росен Маринов, който е предложил 100 000 лева подкуп на висш държавен чиновник. Последният обаче е отказал да вземе парите и е подал сигнал. Според информация на Mediapool става въпрос за шефа Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров.

ИАРА е под под "шапката" на земеделското министерство, а ръководството ѝ постоянно бе замесено в скандали. Предшественикът на Димитров – Пламен Камбуров бе уволнен заради подозрения за корупция, който не бяха доказани. Друг бивш шеф на ИАРА, която е "запазена територия" на ДПС, Ерман Занков, беше клиент на прокуратура за злоупотреби с пари на агенцията.

Росен Маринов бе прибран от офиса на столичния бул. "Христо Ботев" в следобедните часове на четвъртък. Твърди се, че той е предложил подкупа, за да спечели голяма обществена поръчка от ИАРА за доставка на техника. В същото време обаче ДАНС и ОЛАФ са разследвали злоупотреби с еврофондове в агенцията.

Справка в регистрите показва, че фирмата на Маринов е спечелила търг за подобряване на противопожарната безопасност по българо-гръцката граница през 2006 г. Договорът е бил подписан с МРРБ.

Тази година "Авто инженеринг" е спечелила и търг с МВР за доставка на 42 противопожарни автомобила. Другите две фирми, участвали в конкурса, са отстранени предварително по документи.

Дни преди подписването на договора обаче министър Михаил Миков е прекратил изпълнението, а Маринов го е обвинил, че е пристрастен, защото е бил в съдружие с шеф на една от отпадналите фирми.

Маринов е участвал и в доставка на три мобилни лаборатории за Министерството на здравеопазването. Фирмата му е била контрагент на морска администрация и ѝ е доставила осем спасителни катери. Преди няколко месеца обаче Маринов се оплака, че не си е получил парите.

Заради това през февруари фирмата монтира три билборда до сградата на Министерски съвет, които бяха адресирани до вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и зам.-министрите на финансите Кирил Ананиев и Димитър Ивановски. Чрез паната от "Авто инженеринг" питаха, защо чакат 1 година да си получи средствата за закупените катери за търсене и спасяване, одобрени за финансиране по програма ФАР.

Росен Маринов е станал управляващ съдружник на основната фирма на отвлечения бизнесмен Киро Киров, след като четири дни преди похищението е изкупил 2500 дяла от "Консорциум Киров енд партнърс".

Участието му в тези търгове и спечелените обществени поръчки показва, че най-вероятно Маринов се е ползвал с благоразположението на държавната администрация.

Справка в регистрите показва, че "Авто инженеринг" е дружество с ограничена отговорност. Като предмет на дейност е посочено: Търговско представителство и посредничество на български и чуждестранни физически и юридически лица: бартерни, реекспортни, компесационни, комисионни сделки и лизинг, внос, поддръжка, продажба и търговия със специализирано оборудване, транспортни средства и резервни части за тях. Управители на дружеството са Росен Маринов и Юлиан Димов. Като собственици са посочени Юлиан Димов и друго дружество - Кофиесиен холдинг Лимитид.

Споделяне

Още по темата

Още от България