ДАНС прибра за кратко кмета на Гърмен и местен ислямски учител

ДАНС прибра за кратко кмета на Гърмен и местен ислямски учител

Кметът на община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям Мурат Бошнак от село Рибново бяха отведени за разпит от служители на ДАНС в понеделник рано сутринта. В следобедните часове на деня двамата бяха пуснати да си вървят по живо по здраво.

Те са давали обяснения по прокурорска преписка, с която на агенцията се възлага задача да събере данни за престъпления срещу националното и расовото равенство и против изповеданията. Постановлението за образуване на преписката е от 10 март т. г., съобщиха за Мediapool от ДАНС. Срещу Башев и Бошнак няма повдигнато обвинение, не им е вземана и мярка за неотклонение.

Преди десетина дни независимият депутат Яне Янев заяви, че в Родопите се провежда насилствена ислямизация. Той говори главно за община Гърмен и село Рибново, в които проявите на радикален ислям се финансират от арабски фондации. Янев посочи, че директорът на училището в Рибново Феим Иса принуждавал учителския колектив да ходи с облекло, което не е светско, а ученичките да носят забрадки и арабски носии.

Според медийни публикации Иса активно подкрепял действията на привикания в ДАНС Мурат Бошнак. За него се твърдяло, че принуждавал родителите да подписват заявления, с които декларират, че техните искат да изучават исляма като задължителен предмет.

Образованието на Бошнак е спорно. Той нямал диплома от българско учебно заведение, но твърди, че е завършил в Македония. Твърди се, че е специализирал в Саудитска Арабия, добавя БГНЕС.

Миналата седмица главният прокурор Борис Велчев заяви пред журналисти, че в прокуратурата няма образувано дело по сигнала на Янев за случаи на радикален ислям в с. Рибново. Изглежда, обаче, това е станало след изказването на Велчев.

От ДАНС уточниха, че в делото е взет предвид и част от сигнала на Янев. Борис Велчев тогава заяви, че проблемът не бива да се подценява, но има спецслужби, които се занимават с него.

Пред Mediapool правозащитникът адвокат Йонко Грозев коментира, че най-вероятно става въпрос за показна акция на ДАНС. Според него не може да се говори за "радикален ислям", защото няма определение за такъв. Той смята, че от ДАНС са могли съвсем спокойно да изпратят призовки на Башев и Бошнак, а не в шест часа сутринта двамата да бъдат отвеждани от тежко въоръжени и маскирани служители на ДАНС.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?