ДАНС, протест, а керванът

ДАНС, протест, а керванът

ДАНС

И така, Станишев организира мощен силов апарат с промените в Закона за ДАНС. Заключителният щрих на конструкцията в неговите представи се оказа назначаването на решителния и минал през силен личностен катарзис Делян Пеевски.

За този избор

 • беше променен закон
 • беше предвидено влизане на промените в сила веднага
 • в същия ден беше извършен избор на председател

и групите на БСП и ДПС гласуваха “за” с изключение на четири души – ето имената:

 • Емил Костадинов – въздържал се;
 • Янаки Стоилов, Георги Кадиев и Младен Червеняков – предпочели да отсъстват.

Няма обяснение на кой свят трябва да живееш, за да вземеш предвид в сметката си ГЕРБ, ДПС, Атака, олигарсите, Изток, Запад – и да не вкараш в сметката си хората.

Недооценихме обществения отзвук, казва Станишев .

Всъщност са забравили да се съобразяват с факта, че освен олигарсите, Изток и Запад има и някакви си граждани.
*

Протест

По Вазов: един народ, жаден за великото слово на свободата.

Извън това:

 • Първият, защитил избора на Пеевски, е министърът на културата Петър Стоянович. Министърът е избързал да се изкаже, преди Партията и премиерът да обявят избора за груба политическа грешка. Но пък Местан смята, че публичните настроения спрямо Пеевски се разминавали с реалната му същност
 • Президентът заяви, че снема доверието си от кабинета.
 • Ханес Свобода: Неразбираемо и неприемливо е олигарх да бори корупцията.
 • Статусът на Пеевски заминава за Конституциониня съд.
 • Започва подготовка за нов реформаторски блок.
 • Идеи за бързи промени в Изборния кодекс с гражданско участие. 14 граждански организации обединяват експертиза.
 • Първи опити за диагноза на паралелната власт.

*
А керванът

Протестът продължава. Искане: оставка и избори най-късно през есента.

 • Станишев отваря дума за предсрочни избори: Ако Атака кажат, че няма да участват в работата на парламента, това означава предсрочни избори.
 • Атака говори за преврат , но по-важното е, че днес стана много видима абсолютната зависимост на БСП, съответно на парламента, от това в какво настроение ще се събуди Волен Сидеров.
  Протестът си продължава, но и работата по изграждане на силовия апарат продължава. Според съобщение на сайта на правителството

Министър Йовчев обяви пред медиите решението на Министерския съвет за промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС. Те се налагат заради промените в Закона за ДАНС и преминаването на ГДБОП към структурата на държавната

 

Знае се, че с измененията на Закона за ДАНС се смесват по недопустим начин функции, които не трябва да са на едно място, и се създава опасна концентрация на власт. Но керванът си върви.

 • Около подготовката за нов председател има настояване това да е човек, който няма навика да шпионира журналисти. По ясна и прозрачна процедура при съответните високи изисквания към кандидатите, както подчерта и ЕК.
 • Парламентът има дневен ред и също напредва – лишава извънпарламентарните партии от субсидия. В извънредно заседание медийната комисия се готви да избира член на СЕМ от парламентарната квота.

*
За медиите: отново указания

Председателят на Народното събрание прави изявление за развитието на ситуацията: ескалиране на напрежението, напомням на медиите, призовавам президента.

В частта за медиите изявлението не се различава от в. Дума (Не си играйте с огъня!), според който трябва медиите по всякакъв начин да се стремят да уталожат общественото напрежение.

Ролята на медиите е преди всичко да информират. А намесата от лица извън редакционната колегия си има име. Цензура.

Впрочем председателят Миков идва след председателя Пирински, който беше поискал хигиена на медийното пространство. Пирински говореше за охулване и пряка заплаха за държавното устройство, както Станишев и Румен Петков – за оцапване на страната. Ето за хигиената:

Но отново искам и пред вас да повторя дълбокото си убеждение, че каквито и претенции да има към Народното събрание, каквито и критики – основателно или не, търпим, недопустимо е в парламентарна република парламентът да бъде обект на безскрупулна, безогледна кампания на охулване и, нещо повече, от екрана да се правят внушения за насилие спрямо парламента. Това са абсолютно недопустими неща, по които смятам, че отношение трябва да вземат и такива органи като Съвета за електронни медии и Прокуратурата на Република България.


Тогава се напомни практиката на Съда в Страсбург, който е гледал доста много дела на политици, претендиращи охулване и оцапване. Имаме решение Канджов срещу България:

В демократичното общество всички действия и бездействия на правителството и неговите членове трябва да са предмет на детайлен анализ от страна на медиите и общественото мнение.


И Конституционният съд се е произнесъл за политическото слово:

 • От гледна точка на ценностите на правото да се изразява мнение за свободата на политическия дебат – като част от публичната дискусия, изказванията, които засягат дейността на държавните органи или съставляват критика на политически фигури, държавни служители или правителството заслужават по-високо ниво на защита.

*
Следва.

Още от Нели Огнянова

Споделяне

Още от Анализи и Коментари