ДАНС проверява българска банка за пране на 60 млн. евро от Венецуела

Бойко Борисов посреща посланик Ерик Рубин в кабинета си заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Сн. БГНЕС

Държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela (PDVSA) е превела 60 милиона евро по доверителна сметка на български адвокат в българска банка. Сметката е открита законно, но властите разследват опит за пране на пари от страна на режима на венецуелския диктатор Мадуро. Основанието за превода е било купуване на храна за хуманитарни нужди, обяви председателят на комисията за контрол на службите Димитър Лазаров (ГЕРБ) в сряда след закритото изслушване на главния прокурор и шефове на спецслужбите.

По неофициална информация на сайта "Биволъ" банката е "Инвестбанк", контролирана от Петя Славова, а адвокатът е Цветан Цанев. Димитър Лазаров не спомена име, но каза, че българинът, който е получил парите, има и чуждо гражданство.

Активите на "Инвестбанк" са малко над 2 млрд. лв. и е странно, че банката не е обърнала внимание на трансфер от порядъка на 60 млн. евро.

"Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ДАНС ще установява какво е било движението на тези пари. Смущаващо е, че сумата е голяма. Като казваме постъпили са тук, това не означава, че са били предназначени да бъдат похарчени тук. Вероятно е било предназначено по някакъв начин да бъдат връщани обратно във Венецуела. Сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби”, каза Лазаров пред бТВ.

Според него тази сметка вероятно е служила за пощенска кутия, откъдето са били превеждани пари извън България. Информацията за паричните преводи от Държавната петролна компания на Венецуела е получена от САЩ.

По-рано в сряда главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че става дума за множество парични преводи на голяма стойност от Венецуела, които са минавали през български банкови сметки. Част от средствата са напускали страната ни. Цацаров каза това след среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и американския посланик Ерик Рубин.

Преди няколко дни венецуелският опозиционен депутат Карлос Папарони първи съобщи, че България е била част от схема за изнасяне на държавни активи от страната му, където в момента опозицията се опитва да свали диктатора Мадуро. Проверка на ДАНС е установила доверителната сметка в българската банка.

Няма подозрения върху банката

Главният прокурор каза, че подозрения върху банката няма, защото сметките са били открити по законен път. "Подозренията не са свързани със самата банка, но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС", каза Цацаров.

"Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави. Към момента не е на територията на България. Има няколко гражданства, сметката е една", каза шефът на ДАНС. Според източници на БНР въпросният български гражданин често е посещавал Оман.

Към момента от "Инвестбанк" няма официален коментар по случая. Mediapool се опита няколко пъти да се свърже по телефона с един от собствениците ѝ - Петя Славова, но без успех. Не беше осъществена връзка и с адвокат Цанев. От кантората му заявиха, че отсъства.

Случаят касае една банка, но сме длъжни да проверим и другите

По сметката продължава да има движение. Взети са мерки остатъчните средства да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат, информира главният прокурор.

"В банката се извършва пълен мониторинг. Когато имаме пълна картина на преводите, ще бъдат предприети необходимите мерки", каза Цацаров.

"Откритата сметка, не е точно сметка в пълния смисъл на думата. Лицето е открило сметка като адвокат. Използвана е формата на доверителна адвокатска сметка, по която да пристигат сметка на клиенти и която не се използва пряко от адвоката", уточни Цацаров.

По думите му парите след това са напускали България с недействителни основания: "Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и така нататък".

"Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Ако целият механизъм стане ясен, то ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи. Напълно е ясно, че говорим не конкретно, а общо. Причина за това е не само началото на тези действия, но и пълното споразумение да бъде изнесен само този обем от информация. Тази проверка тече и в момента, извършва я ДАНС", каза още главният прокурор.

Вероятно ще започне разследване за пране на пари

Вероятно ще започне разследване за пране на пари, стана ясно от думите на Цацаров. Това може да се случи, след като приключи проверката на ДАНС и резултатите бъдат предоставени на прокуратурата. В момента ДАНС прилага правомощия, свързани с предотвратяване пране на пари, лаконично обясни шефът на агенцията Димитър Георгиев. Той допълни, че са получили сериозно съдействие от БНБ.

Американският посланик Ерик Рубин отчете отличното сътрудничество между американското и българското правителство и службите на двете държави: "Нашето правителство, заедно с другите страни от Европейския съюз, работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?