ДАНС проверява БЕХ заради газовата връзка с Гърция

ДАНС проверява БЕХ заради газовата връзка с Гърция

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) от миналата седмица извършва проверки в "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), потвърди пред Mediapool шефът на дружеството Валентин Николов информацията на БНТ за такива проверки.

Той обясни, че проверките са два типа. Едната е във връзка със сигнала на лидера на АБВ Румен Петков за това, че от договора за строежа на газовата връзка между България и Гърция са извадени две съоръжения, но това не е отразено в намаление на крайната цена по контракта с гръцката "Авакс". Сигналът бе внесен в МВР и още тогава вътрешният министър Бойко Рашков нареди той да бъде проверен. Дни по-късно от проектната компания "Ай Си Джи Би, в която акционери са БЕХ и италиано-гърцката "Посейдон", обясниха, че двете съоръжение са отпаднали поради липса на необходимост, а тяхната стойност ще бъде приспадната от плащанията към изпълнителя, които стават само на база верифицирани разходи, които са одобрени и от Европейската комисия и от Европейската инвестиционна банка, които финансират реализацията на проекта.

"Не е имало нахлуване в сградата на БЕХ. Предоставили сме всичката изискана от ДАНС информация и документация", каза Николов пред Mediapool.

Той допълни, че отделно се извършва и рутинна проверка за сигурността на служебната информация, която се съхранява в холдинга.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?