ДАНС проверява фалшивите новини за заселване на мигранти в Странджа

"Нито сме приемали, нито ни е предлагано, нито за пари, нито за без пари"

ДАНС проверява фалшивите новини за заселване на мигранти в Странджа

ДАНС проверява кои медии са разпространявали фалшивата новина, че евтаназията на животни заради установената в Странджа чума, всъщност е предприета, за да се обезлюдял регионът и след това там да се заселят мигранти.

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет (МС) миналата сряда, публикувана в понеделник.

Версията, че правителството иска да осигури място за настаняване на мигранти се разпространяващи от редица сайтове, известни с ентиевропейската си насоченост и абсурдните фалшиви новини, които традиционно разпорстраняват.

Подобни твърдения имаше и по време на протеста на животновъди пред МС миналата седмица, когато по мегафона на организаторите нееднократно се крещеше, че управляващите са поели таен ангажимент да приемат 150 000 мигранти, които щели да бъдат заселени в Странджа. Другата широко разпространена фашлива новина по темата бе, че евтаназията на животни ще помогне на Турция да "отхапе" парче от България.

"Всява се смут, опит да се създава напрежение в обществото и това според мен не може да остане безнаказано. Това ме принуди още в понеделник да оповестя информацията, която съм събрал в рамките на края на предишната седмица. Въпреки това наблюдаваме, че подобна кампания продължава да се движи. Затова смятам за необходимо ДАНС и другите оторизирани структури по сигурността да направят проверка и да изяснят кой пуска и с каква цел подобна фалшива информация и ако се установят виновни – да им се потърси отговорност. Това е недопустимо в една правова държава", възмущава се вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по време на последното правителствено заседание.

В подкрепа на думите си той посочва, че "самолети от нито една държава не са кацнали на нито едно българско военно летище". Добавя и, че България няма как тайно да е приела мигранти при положение, че в момента капацитетът на бежанските лагери в страната е запълнен на едва 11%.

"Последната фалшива новина. Прави се следната сглобка, че овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегалните емигранти. Това не може да продължава, защото това е откровено саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата. Това исках да доложа", обобщава Каракачанов.

"Какви ли не чух и аз неща по тази тема, но не искам да ги коментирам, защото като ги коментирам след това почват да правят предаване върху тях и от фалшива новина се ретранслира по толкова начини, че просто излизат накрая чудовищни новини. Но действително си играят със страховете на хората. България нито е поемала ангажимент, виждате Италия, Испания, Гърция, подписват споразумения или се договарят, това си е тяхна работа, ние не се месим във вътрешните им работи. България нито сме се договаряли с канцлера Меркел, нито сме приемали, нито ни е предлагано, нито за пари, нито за без пари", отвръща премиерът Бойко Борисов.

От думите му обаче става ясно, че противодействието на подобни фалшиви новини, чрез оповестяване на информацията за малкия борй мигранти в страната ни, може да провокира негативен ефект за управляващите: "Аз съжалявам, че за да опровергаем такива лъжи, ние трябва да го говорим, защото тези мои думи ще се чуят в цяла Европа и всички ще кажат – в момент, в който ние се чудим какво да правим със стотиците хиляди, милиони бежанци, България единствена няма."

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?