ДАНС проверява втори генерал от армията

Прокуратурата: Няма ново обвинение

Николай Ненчев, снимка БГНЕС

ДАНС извършва проверкa на втори генерал от Българската армия, което може да доведе до отнемане на допуска му до класифицирана информация заради подаден срещу него анонимен сигнал, съобщи в сряда военният министър Николай Ненчев.

Той не съобщи името на висшия офицер, но призна, че е имал среща с председателя на ДАНС Димитър Георгиев по този случай. По-късно от прокуратурата съобщиха, че до момента няма повдигнато обвинение срещу втори генерал.

Практиката е подобни случаи да не се вадят в общественото пространство преди да бъде образувано досъдебно производство, за да не се компрометира името на засегнатия.

От обясненията на министъра пред бТВ не стана яснo и защо си е позволил да се среща с шефа на спецслужбата, за да говорят за конкретно разследване. Министърът няма право да изисква данни от ДАНС по конкретни разследвания или по проверките за осигуряване на допуск до класифицирана, тъй като това би могло да се сметне за компрометиране на процедурите.

"Става въпрос само за констатации, тепърва трябва да разберем дали отговарят на истината. Обезпокоителното в случая е, че ако ние решим двамата с вас (бел. ред. - с водещия) да отправим един анонимен сигнал до ДАНС срещу някой генерал и ДАНС прецени, че този случай има основание да бъде даден на прокуратурата. Това означава, че моментално ще бъде отнет допускът на този генерал", каза още Ненчев.

Преди няколко седмици бе отнет допускът до класифицирана информация на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков заради започналото разследване срещу него. Той бе обвинен от прокуратурата за незаконно използване на свои подчинени да му работят по ремонт на апартамента. Отнемането на допуска принуди Шивиков да си подаде рапорта за напускане на армията.

Реформаторският блок и БСП внесоха поправки в Закона за защита на класифицираната информация, които предвиждат да не се отнема изцяло допускът за хора, които не са признати окончателно за виновни за извършване на престъпление.

Казусът с генерал Шивиков влезе и в полезрението на премиера Бойко Борисов, който даде инструкции на ГЕРБ да подкрепи подобни промени.

Около казуса изплува и темата за спорната ефективност на военните прокуратури и съдилища.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?