ДАНС разпита бившата си говорителка как се е сдобила с поверителен отчет

ДАНС разпита бившата си говорителка как се е сдобила с поверителен отчет

От Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) привикаха във вторник довчерашната си говорителка Зоя Димитрова, за да я попитат как се е сдобила с поверителен отчет на спецагенцията. В новото си качество на главен редактор на жълтото издание "Галерия" обаче, тя не е "издала" източника на документа, части от който бяха публикувани в първия му брой.

"Дадохме обясненията, за това, което искаха да разберат - какъв е източникът ни и откъде сме получили този отчет. Разбира се, това не беше казано", каза Димитрова пред репортери. "Естествено, журналистите никога не издават източниците си на информация, защото това означава да се дисквалифицират", добави Димитрова.

По-рано, на влизане в сградата на ДАНС, директорът на в. "Галерия" Кристина Патрашкова посочи, че докладът е получен в пощенската кутия на заместник-главния редактор на вестника Явор Дачков, записан на електронен носител (USB флаш памет). Става дума за шестмесечен отчет на ДАНС, в който имало и глава "Противодействие на корупцията".

Попитана дали в ДАНС не се съмняват, че самата тя е изнесла информацията, Зоя Димитрова отговори, че не е имало съмнение, а само разговор, свързан с това как са получили доклада. "Нямаше нито вода, нито кафе, но за сметка на това имаше коректно отношение от страна на бившите ми колеги от ДАНС", каза тя.

Пръв за наличие на подобен доклад заговори миналия месец отстраненият висш агент от ДАНС Алексей Петров, но нито бившият или пък настоящият премиер, нито президентът, признаха да са го виждали. По думите на Петров "докладът" бил предаден по съответния ред, но не му е било обърнато внимание.

В неделя министър-председателят Бойко Борисов съобщи пред Нова телевизия, че Зоя Димитрова му е изпратила "доклада". "Оказа се, че такъв доклад е имало, само че той не е ходил нито при мен, нито където и да било – единствено в редакцията на вестника със същото име на разработката, за която става дума в него", обясни Борисов.

Той каза, че е възложил да се провери дали докладът е автентичен, по кои от изброените в него материали има вече образувани прокурорски проверки и по кои са прекратени.

Според Зоя Димитрова реакцията на премиера е много адекватна, за да се види дали има разработки, свързани с корупционни практики на министри от правителствата на Станишев и на Сакскобургготски.

Във вторник пред журналисти главният прокурор Борис Велчев заяви, че е видял отчет за работата на ДАНС, но в него няма никакви изненади за прокуратурата. Мястото на доклада не е в медиите и той не е предназначен за прокуратурата. Получихме го от един вестник, каза главният прокурор.

Високопоставени източници от прокуратурата заявиха преди ден за Mediapool, че още тази седмица седмица след среща на главния прокурор с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев ще бъде образувано досъдебно производство за изтичане на поверителна информация.

Според главния редактор на вестника обаче в него няма публикувана класифицирана информация.

На същите мисли навява и цитираната във вестника информация, в която няма нито едно конкретно име или доказателство за корупционен акт, а само прякори и псевдоними, придружени с общи коментари за едни или други корупционни тенденции. Смята се, че въпросният документ не е по същество доклад за корупцията, а само разработки за корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?