ДАНС разпитва участниците в скандала с новите флашки

Румен Петков намекна, че се следят сегашни министри, магистрати и бизнесмени, Борисов не вярва на службите

Румен Петков. Сн. БГНЕС

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вече работи по проверката на поредния скандал с тайни аудиофайлове, разразил се през последните дни, след като главният редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова обяви, че вестникът рзполагал със записи от скорошен разговор между Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков за проекта АБВ на Първанов.

"По повод постъпил на 16 януари 2014 г. сигнал до главния прокурор на Сотир Цацаров от лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов, Върховна касационна прокуратура изпрати сигнала на Софийска районна прокуратура (СРП) по компетентност. С постановление от 17 януари 2014 г. СРП е възложила проверка на ДАНС", съобщават от държавното обвинение в петък.

От прокуратурата уточняват още, че в рамките на проверката обяснения ще бъдат снети от всички участници в скандала - Патрашкова, Борисов, Първанов и Петков. На разследващите е определен 10-дневен срок за работа по случая, като в съобщението се отбелязва, че "резултатите ще бъдат оповестени".

"Сензацията" на "Галерия" за срещата Борисов - Първанов - Петков предизвика незабавната реакция на засегнатите, като и тримата отрекоха да са се срещали така, както е разказано във вестника и да са уговаряли политическо и финансово сътрудничество за проекта АБВ на предстоящите евроизбори. Веднага след публикацията и коментара на главния редактор на вестника Кристина Патрашкова за същеествуването на компромата, Първанов отрече да се е виждал с Борисов след като е напуснал поста държавен глава преди две години и определи скандала като най-тежкия след фалшивата партийна книжка на Софиянски.

Бойко Борисов също отрече да се е виждал с Първанов в последните две години. Румен Петков призна за среща с Борисов преди три месеца, но тя била заради проекта "Белене". На всичкото отгоре за нея той предупредил и премиера Пламен Орешарски, защото ставало дума за подкрепа на ГЕРБ за проекта.

Румен Петков: "Ако има такъв запис, отивам да гледам на село кокошки"

В петък Румен Петков нарече абсурд да има подобен запис, в който се говори за проекта АБВ, както твърди "Галерия". "Такъв запис няма, скептичен съм дали изобщо има някакъв запис", заяви Петков пред Нова телевизия.

"Ако има запис на мой разговор с Първанов и Борисов, в който говорим за проекта АБВ, ще отида да гледам кокошки на село", закани се бившият вътрешен министър и сподвижник на Георги Първанов в политическия му проект.

Румен Петков отправи неясно за широката публика предупреждение към тези, които евентуално извършват подслушвания. Той изброи няколко имена, според него избрани на случаен принцип и ги предупреди: "ако вярват на боса, че контролът му върху прокуратурата е тотален, бъркат".

"Искам да кажа нещо много важно. Искам да напомня на бившите служители, че когато (тука ще изредя една фамилия случайно избрани) примерно Петков или Петров (защото по мое време бяха много Петрови), Симеонов, Мицова, Найденов, Желязков и други (пак казвам, това са случайни фамилии), но искам да им кажа, че ако вярват на боса, че контролът му върху прокуратурата, е тотален, бъркат, и трябва да знаят, че ако бъде установено по надлежния ред, че се занимават незаконно с проследяване, филмиране, подслушване и т.н., ще берат ядове".

"На тази тема трябва да се замислят висши магистрати - има ли ги филмирани някъде", каза Румен Петков.

"На тази тема, трябва да се замислят няколко министри. Има ли ги филмирани някъде? На тази тема трябва да се замислят няколко бизнесмена. Мен сигурно ме няма", каза Петков.

На въпрос дали става дума за частно подслушване, Румен Петков заяви: "Не допускам това ръководство на МВР и това ръководство на ДАНС да се занимават с такива щуротии".

Запитан дали става дума за бивши служители, които се в момента се занимават с частно проследяване и подслушване, Румен Петков заяви: "Аз не случайно казах. Напомням на бившите служители, на всички бивши служители. Да се размислят. Има министри, които си струва да се размислят. Има висши политици, които си струва да се замислят. Висши политици, висши магистрати".

Борисов: Не съм се срещал с Първанов на луната, под земята, в банята, в тоалетната

В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново повтори, че след като Георги Първанов е напуснал президентството, той не е имал никаква среща с него.

"От поне година и половина или две, когато той напусна президентството – в този период между клетвата на Росен Плевнелиев и Георги Първанов, той ме покани на кафе, отидох до неговата вила, говорихме и оттогава не само в Банкя, в хижи, вкъщи, на луната, под земята, в метрото, в банята, в тоалетната ми, не съм се срещал с Първанов", заяви пред Нова телевизия Борисов.

"Между ГЕРБ и АБВ коалиция няма и няма да има", повтори той. "Не искам да ми намесват името в шантажа, който се прави в момента, и в случващото се в БСП", допълни той.

Според него, ако има нерегламентирано подслушване, това е тежко престъпление и трябва отговорният да влезе в затвора, независимо кой е той.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че не вярва на сегашните служби в МВР и ДАНС, защото именно те се забърквали в скандали като сегашния през годините.

"Когато в Пловдив откривахме поредната детска градина, казах как ще стане технологията на подслушванията – чрез нерегламентирани подслушвания. Аз не съм толкова вярващ в сегашните служби на МВР и ДАНС, защото през годините те се забъркаха именно в такива скандали, като "Галерия", "Мишо Бирата", каза Борисов.

По думите му флашките с информация се носят в "едни медии, цензурирани и си вземат каквото им харесва или части от разговора, за да направят монтаж".

"Цинизмът и шантажът, който правят в момента, аз не желая по никакъв начин да ми замесват името. Никой няма право нерегламентирано да ме шантажира. Аз с кой човек какво говоря, си е лично моя работа", заяви още Борисов.

Той потвърди, че се е срещал с бившия вътрешен министър Румен Петков и са говорили за АЕЦ "Белене". "Даже поканих Делян Добрев (министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ и сегашен депутат - бел. ред.) и им казах моите условия – ако не се дават държавни пари, държавна гаранция, договор за изкупуване на ток, ако тези условия ги има, за мен няма лошо да е частен този проект", обясни Борисов.

Орешарски опроверга Румен Петков: Не сме говорили за срещи с Борисов

Интригата кой с кого и защо се е срещал се заплете, когато в петък премиерът Пламен Орешарски отрече да е бил информиран от Румен Петков за негова среща с Бойко Борисов за проекта "Белене".

"Аз съм се виждал няколко пъти с г-н Румен Петков и не бих могъл да ви разказвам какво точно сме си говорили. Никога не сме говорили за негови срещи с г-н Борисов", каза в петък пред журналисти премиерът.

Малко преди това пред Нова телевизия Румен Петков повтори казаното от него вече няколко пъти за срещата си с Борисов и че за нея знаел и Орешарски.

"За "Белене" той (Борисов - бел. ред.) ме увери, че ако има чуждестранен инвеститор, който поема всички разходи по изграждането, групата на ГЕРБ ще го подкрепи. Гордея се с този разговор. Това стана преди няколко месеца... за това информирах премиера Пламен Орешарски - преди и след срещата".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?