ДАНС, сълзи и видео в районния съд в Свиленград

ДАНС, сълзи и видео в районния съд в Свиленград

Изборът на председател на малкия, но изключително важен районен съд в Свиленград даде гласност на съществуващи там скандални практики и междуличностни проблеми между магистратите. Кандидати за позицията бяха досегашният шеф на съда Христо Георчев, който се оказа замесен в скандала “Ситнилски”, и неговата колежка от Свиленград Кремена Стамболиева - Байнова. В крайна сметка Висшият съдебен съвет (ВСС) реши, че никой от двамата не е подходящ да стане шеф на съдилището, което отговаря за граничните пунктове с Турция и Гърция “Капитан Андреево” и “Капитан Петко войвода”.

Кадровиците на Темида стигнаха до този извод след писмо на председателя на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова.


С оглед на разкритията на вишестоящата Тянкова, на Кремена Стамболиева – Байнова, която бе изслушана първа, ѝ се наложи да обяснява надълго и широко защо се е скарала жестоко със своята колежка Гергана Георгиева пред погледите на граждани и на почти целия състав на съда. След данданията между двете, по свидетелските показания на служителите в съда, Георгиева напуснала залата със “сълзи на очи”. Това изключително много повлияло на работната атмосфера в съда, защото след това двете започнали да подават сигнали една срещу друга.


Това обаче се оказа един от по-малките проблеми в Свиленград, въпреки че беше изтъкнат на първо място. Главният прокурор Сотир Цацаров директно попита Кремена Байнова дали мъжът ѝ, служител в ДАНС, е получавал чрез нея нерегламентиран достъп до секретни дела, водени от нейни колеги.


Димитър Байнов оправдавал повика си да чете секретни дела с мотива, че те представлявали важен оперативен интерес за ДАНС. В писмото си до ВСС Миглена Тянкова определя това поведение като “не само недопустимо, но и възмутително”. Главният прокурор разкри, че в момента срещу Байнов се води дисциплинарно производство в ДАНС заради тези му действия. Кремена Байнова обаче хладнокръвно отрече, че знае какво може да е правил съпругът ѝ.


“Няма как да знам, че някой чете секретни дела, защото са секретни. Чух от ВСС за това, а и от слухове в града”, обясни тя.


По отношение на работата ѝ стана ясно, че си изписва много бързо делата, но очевидно за сметка на качеството.


Проблеми на съдилището изскочиха и при изслушването на Христо Георчев. Членовете на ВСС така и не го питаха за ролята му в лобисткия СРС-скандал за избирането на Камен Ситнилски и Румен Боев за членове на съдебния съвет през миналата година. Вместо това обаче стана ясно, че в цялата сграда на районния съд в Свиленград е монтирана система за видеонаблюдение, а мониторите са в кабинета именно на Георчев.

Той не успя да даде ясен отговор на въпроса на главния прокурор дали камерите са монтирани да наблюдават какво става всеки момент в съдийските кабинети или са само за наблюдение на коридорите в палатата. Георчев единствено каза, че когато е била изграждана системата за видеонаблюдение е нямало къде да бъдат сложени мониторите и затова са били поставени в неговия кабинет. Не се разбра обаче каква работа биха свършили камерите за наблюдение на охраната при положение, че тя няма директен достъп до мониторите, защото са в кабинета на шефа на съда.


Извън това Миглена Тянкова уведомява ВСС, че има и сериозни проблеми със системата за случайното разпределение на делата в районния съд в Свиленград. На своя глава съдиите там преразпределяли вече разпределени дела, обяснява тя. Според нея досегашния шеф на съда Христо Георчев не може да се справи с организацията на работата в поверената му институция.


Въпреки всички тези скандали Байнова получи два гласа от ВСС в своя подкрепа, а Георчев цели девет. За да бъдат избрани им бяха необходими 13 гласа.

В четвъртък ВСС не успя да избере и шеф на Окръжния съд в Пазарджик. Фаворит за позицията бе досегашният ръководител Ивета Парпулова. Тя бе похвалена горещо от шефа на съдебния инспекторат Ана Караиванова за много добрата организация на работата в съда. В крайна сметка обаче събра само 11 гласа в своя полза. Нейният конкурент Веселин Петричев от районния съд във Велинград получи 10 гласа.

Шеф бе избран само на окръжната прокуратура в Перник, където право на втори мандат получи досегашният ѝ ръководител Пламен Найденов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?