ДАНС ще може да получава данни за авиопасажерите

ДАНС ще може да получава данни за авиопасажерите

ДАНС ще може да получава и обработва данни за пасажерите в самолетите. Това записа на първо четене парламентът с промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" по предложение на правителството.

Създава се национална правна уредба за получаване и обработване на данни за пътниците в Република България, превозващи се по въздух, мотивира се вносителят.
В ДАНС ще функционира национално звено, което ще се ръководи от служител, упълномощен със заповед на ДАНС.

 

На 23 март 2015 г. във Вашингтон е подписано споразумение между България и САЩ относно обмен на информация за пътниците. Въпреки липсата на правна уредба, ЕС е подписал споразумения със САЩ, Канада и Австралия за предоставянето на резервационни данни на пътниците, посочват от Министерския съвет.

 

Според гласуваните текстове, данните ще бъдат предавани на националното звено от въздушните превозвачи или упълномощен от тях доставчик на услугата, а от националното звено на компетентните органи - незабавно, при предварително определени критерии, или след запитване за извършване на конкретна проверка.

Законопроектът определят целите, за които могат да се обработват данните - предотвратяване, разкриване, преследване, наказателно преследване на тероризма или други тежки престъпления и по отношение на API-данните, които са част от резервационните данни на пътниците и са за целите на граничния контрол.

 

Въведени са срокове, в които информацията следва да се предава от авиопревозвачите на националното звено - 48 часа преди обявеното време за излитане или непосредствено преди полет. Изброени са и органите, имащи право да получават резервационните данни на пътниците и резултатите по тяхното обработване.

 

Според БСП това е излишна информация и затова те не подкрепят промените.

 

Няма реципрочност при обмяната на данни от страна на САЩ, посочи Димитър Дъбов, цитиран от БТА.

 

По думите му държавата трябва да задели значителни ресурси и средства за получаването на въпросните данни.

Споделяне

Още от България