По искане на прокуратурата:

ДАНС ще проверява историята с "поръчването" на Борисов от Доган

Ще се изяснява дали бившият премиер е изнесъл секретна информация, според която Доган му е готвил атентат

ДАНС ще проверява историята с "поръчването" на Борисов от Доган

ДАНС се заема да изяснява казуса около изявлението на премиера в оставка Бойко Борисов, че Ахмед Доган е поръчвал атентат срещу него. Проверката е възложена от прокуратурата, която иска да се провери дали Борисов е изнесъл класифицирана информация, съобщавайки това от парламентарната трибуна, както и дали е налице информация за подготвянето му убийство с поръчител Ахмед Доган.

В случая ще се проверява дали Борисов е извършил престъпление по чл. 359 от Наказателния кодекс - "Който стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация". Наказанието е до 3 години затвор, ако се установи, че има нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

"Целта е да се установи налице ли е информация за подготвяно убийство на Бойко Борисов с поръчител Ахмед Доган, и ако такава информация съществува, класифицирана ли е, както и налице ли е изнасяне на класифицирана информация", съобщават от държавното обвинение.

Проверката е започнала по сигнал на новия лидер на ДПС Лютви Местан до президента Росен Плевнелиев, който е бил препратен и до главния прокурор Сотир Цацаров.

Скандалът започна в деня, в който Бойко Борисов отиде в Народното събрание, за да види как депутатите гласуват оставката на неговото правителство. Тогава той обяви сензационно от парламентарната трибуна: "Срещу мен е подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган преди години".

"Предлагам да извикате директора на разузнаването (шефа на Националната разузнавателна служба -бел.ред.), да видите какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен. Там се казва, че заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган", каза Борисов от трибуната на парламента.

Ден след това, на 22 февруари, ДПС излезе с официално искане до главния прокурор Сотир Цацаров да провери изявленията на Бойко Борисов за извършени тежки престъпления. Лютви Местан заяви, че ако има такава информация в НРС, тя е класифицирана и Борисов я е обявил, то е нарушил Закона за защита на класифицираната информация. Ако информацията не е вярна, то Борисов е излъгал от парламентарната трибуна и е набедил Ахмед Доган.

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров вече обяви, че е имало сигнали за подготвяни покушения срещу Бойко Борисов, но никога не е ставало дума за Доган. Той остро разкритикува действия на премиера, че с действията си разклаща доверието на партньорските служби към България.

 

Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов коментира от своя страна, че истината най-вероятно никога няма да излезе наяве, защото информацията няма как да се разсекрети. Той обясни, че за оповестяването на данни, подадени от партньорска служба до НРС, е нужно съгласието на тази служба, което няма как да се случи. Бакалов каза, че с изявлението си Борисов е дал старт на предизборната кампания и е направил опит да затегне редиците на ГЕРБ.


До днес държавното обвинение даваше вид, че не смята да се занимава с този случай. Преди ден говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова каза, че няма постъпила информация за изтичане на класифицирана информация, нито пък за подготвяно убийството и поради липса на данни СГП няма да се самосезира.

След постъпването на официално писмено искане от ДПС чрез президентството, държавното обвинение вече е длъжно да провери случая.

С това Борисов стана втори пореден министър-председател, който е проверяван за боравене с класифицирана информация. Такъв бе и Станишев, който бе обвинен преди повече от 2 години от прокуратурата, че е загубил секретни доклади на ДАНС, съхранявани в Министерския съвет. Съдът обаче на няколко пъти връща предложението бившия премиер да бъде глобен заради това и случаят се води неприключил.

Лидерът на ДПС: Борисов тежко излъга

След заседанието на КСНС при президента във вторник, на което присъства и директорът на разузнаването Драгомир Димитров, лидерът на ДПС Лютфи Местан каза, че го попитал дали има документи, които да сочат Ахмед Доган като поръчител на терористичен акт срещу Бойко Борисов. "Естествено, както и очаквах, ген. Димитров не беше в състояние да потвърди подобно твърдение на министър-председателя", обясни Местан.

Това означава, че министър-председателят е излъгал тежко, заключи Лютви Местан пред репортери. Според него огласеното от Борисов не може да се определи като тривиална клевета, защото "това са твърдения на министър-председател срещу политик от ранга на д-р Ахмед Доган".

"Освен това ген. Драгомир Димитров заяви, че не е в състояние да каже каквото и да е в повече по този казус, защото информацията, която се съдържа в тези материали е не просто класифицирана информация, а е класифицирана информация от най-висок ред, т.е. над "строго секретно" и на мен ми е отказан достъп до тези материали, допълни Местан.

"Те са толкова класифицирани, че аз като председател на ДПС нямам право на достъп до тези материали. Тогава питам: на какво основание, кой е Бойко Методиев Борисов, че да се поставя над законите и да огласява безнаказано класифицирана информация в директно предаване по националната телевизия", запита риторично Местан.

Това означава, че отговорът на въпроса дали Доган е поръчвал атентат срещу Борисов никога няма да излезе наяве вследствие на тази разузнавателна информация. Както и че премиерът в оставка може би не е уязвим заради оповестената информация, чието съществуване НРС е длъжно до край да пази в тайна.

Местан се закани още в сряда да внесе писмено искане до главния прокурор Сотир Цацаров да образува наказателно преследване срещу Бойко Борисов. Това производство според Местан трябва да бъде за нарушаване на закона за класифицираната информация и за набеждаване, което "вече засяга конституционните устои на Република България". "Това не може да остане без последствия", каза лидерът на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България