ДАНС ще проверява твърденията в "Яневагейт“ за подслушване на посолства

ДАНС ще проверява твърденията в "Яневагейт“ за подслушване на посолства

ДАНС започва проверка във връзка с изнесената в рамките на аферата “Яневагейт“ информация, че са подслушвани чужди посолства. Служители на агенцията ще проверят на 28 януари архива на Софийския градски съд, където тази информация трябва да се съдържа, съобщи в интервю за Mediapool председателят на съда Калоян Топалов.

“ДАНС се самосезира във връзка с изнесените данни от г-жа (Румяна) Ченалова за това, че са били подслушвани и посолства. Те ще направят една къде извънредна, къде планова проверка, която ще започне от 28 януари. Нека да видим какво ще установи проверка във връзка с тези искания и съответно разрешения, които са давани за подслушване на посолства“, обясни Топалов.

Преди две седмици Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката по “Яневагейт“ със заключението, че няма замесени магистрати. Основа за това заключение даде най-вече предоставената прокурорска експертиза, която сочи, че записите, изтекли в сайта “Биволъ“, са манипулирани. В същото време независима експертиза, поръчана от “Биволъ“ в чужда лаборатория, показа, че вероятността да има манипулация на самото съдържание на записите е нищожна.

Информацията, че са подслушвани посолства излезе от петия запис на разговорите между тогавашните съдийки Владимира Янева и Румяна, публикуван сайта “Биволъ“ на 19 ноември. От него стана ясно, че в регистъра за специалните разузнавателни средства (СРС) в Софийския градски съд (СГС) има такива и срещу посолства.

В разговора им Янева обяснява на Ченалова какво се е случило, след като научила за предстоящото ѝ "опраскване" от страна на прокуратурата по заръка на премиера. Става дума за момента, в който тя явно вече е знаела, че прокуратурата я разследва за незаконно разрешаване на специални разузнавателни средства по разработката "Червей".

Тогава Владимира Янева е отишла веднага при градския прокурор на София Христо Динев, за да го пита "какво е положението". Той не ѝ казва нищо конкретно, но я моли да предоставя цялата искана информация от регистъра за СРС към градския съд. Янева му отговаря, че се притеснява да му го даде защото "там има (очевидно СРС- бел.ред.) за посолства, за това за онова и така нататъка информация…“

Ето и целия разговор за посолствата:

Владимира Янева: Идва пресаташето и ми казва: От сигурен източник от "Правен свят" към мене изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата.

Аз фърча в петъка при Ицо Димов (става дума за градския прокурор на София Христо Динев – бел.ред.). И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Динев (вторият път му казва името правилно-бел.ред.) казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защо ми искате целия регистър?

И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация…

Ченалова: Да, да, да…

Владимира Янева: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.

Владимира Янева беше над три години председател на Софийския градски съд и за това време е разписала над 15000 искания от службите за СРС. Всяко поискано СРС се вписва в специален регистър в съда. Това е секретен документ, съхраняван и контролиран по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

До него имат достъп служителят по сигурността на информацията и определени със заповед на председателя на съда лица. Контролът на воденето и съхраняването на този регистър се изпълнява от Националното бюро за контрол на СРС.

Въпросът в случая е дали ДАНС няма да проверява себе си, ако подслушването на посолства е поискано от самата агенция, която има за основна задача опазване на националната сигурност и чрез контраразузнавателна дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България