ДАНС ще решава за парите и сметките на играчите в хазарта братя Найденови

Министерството на финансите включи двамата бизнесмени в "черния списък" на потенциално засегнатите от санкциите на САЩ

Боян и Цветомир Найденови, Скрийншот: Студио "Банкеръ"

ДАНС ще е основната институция, от която ще зависи дали водещите в момента играчи в хазартия бизнес у нас - братя Найденови, ще могат да управляват фирмите си у нас през банковата система или ще се стигне до спиране на трансакции, закриване на сметки и т. н.

Това коментираха пред Mediapool банкери, след като във вторник сутринта Министерството на финансите публикува трети, разширен вариант на т. нар. "черен списък", съставен във връзка с наложените от американската служба OFAC финансови санкции на български граждани и фирми.

В разширения списък освен директно свързани лица с Делян Пеевски и Васил Божков фигурират и бившите съдружници на Божков в "Еврофутбол" Цветомир и Боян Найденови. През 2019 г. те влязоха в конфликт с Божков, който понастоящем е привлечен като обвиняем за най-малко 18 престъпления и се укрива в Дубай. Именно братя Найденови подадоха сигнала за огромните данъчни нарушения на хазартните фирми на Божков, които сега са обект на съдебни спорове.

Братя Найденови, които през 2019 г. се отделиха от "Еврофутбол" и сега притежават марката Efbet (собственост на малтийското дружество на Найденови Brobet Limited), са попаднали в списъка на българското финансово министерство, тъй като са имали общ бизнес с Божков през последните 5 години.

Преди ден Efbet обяви, че става спонсор на националния отбор по футбол. Компанията се промотира като "най-крупния частен инвеститор в българския спорт". Годишно за финансиране на различни спортисти, отбори и спортни прояви от хазартната компания отделя около 25 милиона лева. Братя Найденови имат сайт за спортни залози в Румъния, а през 2019 г. компанията получи лицензи и за развиване на хазартна дейност в Италия, Сърбия и Испания.

Българското разширение на американския списък на санкциите включва "лица, които потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC". Конкретно в третото разширение са попаднали "съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години".

Връщането с 5 години назад не е изискване на OFAC, а решение на българските власти, които се позовават на приложими текстове за свързани лица от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и от закона за противодействие на корупцията, установи проверка на Mediapool.

Правителството реши да изготви "черен списък", за да предпази от евентуални санкции държавните и общинските компании, които имат отношения с лица и компании, попаднали под ударите на закона "Магнитски". Практически списъкът няма задължителна юридическа сила за трети лица, включително за банките у нас.

В петък БНБ обяви, че е изпратила до всички банки у нас "указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Р България". Въпросните указания обаче не предвиждат автоматична забрана за трансакции на попадналите в българското разширение на американския списък граждани и фирми. За всяка трансакция, сделка или сметка, всяка банка трябва да работи по правилата на закона срещу изпирането на пари, което означава, че трябва да информира ДАНС и да чака указание от агенцията. Окончателно блокиране на сметка или операция може да разпореди само съдът.

Българското финансово министерство има процедура, чрез която може да извади лица от "черния списък", научи още Mediapool. Това става чрез подаване на възражение, което се проверява от НАП и ДАНС.

Така например при третата редакция е отпаднала фирмата "Интралот", която в българския Търговски регистър показва свързаност с Васил Божков. Оказва се обаче, че въпросната свързаност не е била вписана правилно.

Редактирана е и държавата на регистрация на фирмата Pure blue event management LLC, в която Делян Пеевски е имал дялово участие. След като бившият депутат обвини МФ в лъжа, тъй като нямал фирма, регистрирана в САЩ, ведомството се поправи и записа, че дружеството Pure blue event management LLC е регистрирано в Обединените арабски емирства.

Споделяне

Още по темата

Още от България