ДАНС ще точи “тайно” МВР по инструкция на министъра

ДАНС ще точи “тайно” МВР по инструкция на министъра

Новата спецагенция ще има директен и независим достъп до информационни фондове на МВР, реши управляващото мнозинство в четвъртък, когато продължи второто четене на закона за Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Срещу това възрази дясната опозиция.

Липсата на таван за заплатите в ДАНС, както и прехвърлените привилегии на  девоенизираните ѝ служители, от които са се ползвали военните контраразузнавачи (допълнителни средства за храна, здравно и социално осигуряване за сметка на държавния бюджет, карта за обществения транспорт, ползване на почивните бази на Министерския съвет), нажежиха допълнително обстановката в пленарната зала.

Текстовете ще бъдат гласувани в петък заради технически проблем с електронната система за отчитане на гласовете.

Агентите тайно ще точат МВР по инструкция на вътрешния министър

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който е бивш шеф на НСС, се обяви против правото на ДАНС за директен и независим достъп до информационни фондове на МВР, защото така агенцията ще може да “изсмуче” цялата информация за агентурата на МВР, което е “врата в стената” за злоупотреби. Атанасов предложи да отпаднат думите "директен и независим".

Илко Димитров от новата група Българска нова демокрация обаче посочи, че ДАНС няма да има достъп до всички фондове на МВР, а само до някои и то по  начин, уточнен от председателя на агенцията и министъра на вътрешните работи.

Йордан Бакалов (ОДС) обърна внимание на обстоятелството, че вътрешният министър ще реши каква инструкция да подпише и тя няма как да се заобиколи. “Ако ДАНС не изгради собствен архив, няма да получава от Румен Петков информацията, която иска”, заяви Бакалов.

Татяна Дончева (БСП) обвини Атанасов и колегите му от ДСБ, че интерпретират манипулативно спорния текст. “Става дума за информационни фондове, свързан с базата данни за съдимостта на лицата, с данните на гранична полиция, а не за оперативен отчет”, заяви Дончева. Тя изтъкна, че ДАНС трябва да има “директен и независим” достъп, за да не може никой в МВР да знае по кого работи агенцията – дали по министъра, дали по главния секретар или по организирана престъпна група.

По думите ѝ било записано “директен независим достъп до информационни фондове на МВР”, за да “не се изброява поименно коя точно информация влиза тук”.  Тя се опита да убеди, че нечленуваното “информационни фондове” означава, че не се имат предвид всички фондове.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обаче репликира Дончева: “Вие направихте една голяма глупост като казахте, че информацията за съдимостта на лицата се съдържа в МВР”.

“Става въпрос за пряк и независим достъп до който ѝ да е от информационните фондове, което е нещо изключително сериозно. Означава - влизам, вадя и не питам никого. Така се разбира и така може да се тълкува от директора на агенцията”, посочи бившият премиер.

“С толкова фанфари направихте едно недоносче”, каза Костов на управляващите и обеща след година да попита от парламентарната трибуна къде е ефектът от работата на ДАНС.

С аргумента, че е “абсурд” ДАНС да изготвя информационни и аналитични документи и продукти, предназначени за председателя на агенцията, структурните ѝ звена и външни потребители, Атанасов предложи този текст да отпадне. “Агенцията трябва да изготвя информация за органите на държавна власт и управление, а не за председателят си. Текстът показва пристрастия”, подчерта депутатът от ДСБ.

Заплатите без таван

Десните се обявиха против това, че законът не предвижда таван за трудовите възнаграждения на служителите в ДАНС. Размерът на основното месечно възнаграждение за най-ниския ранг на държавните служители в агенцията ще се определя според средномесечната заплата на заетите в бюджетната сфера. Заплатите да се увеличават с коефициент спрямо базата на НСИ, съответно за агенти - не по малко от 2, и за сътрудници - не по-малко от 1.3.

Имам чувството, че се предвиждат възнаграждения за военно време, заяви Атанас Атанасов. По повод допълнителните пари за храна, колегата му Елиана Масева попита защо се предвиждат такива средства за хора, които могат да взимат и 100 000 лева заплата.

Аргументите на управляващите са, че въпросът ще се реши от държавното ръководство, което прави разчетите в бюджета. На същия принцип са регламентирани и заплатите на служителите от НРС и НСО, които работят по закона за въоръжените сили.

Авторите на законопроекта за ДАНС са записали и че служителите ще имат униформи. По този повод Атанасов иронично попита, каква е тази тайна служба, която ще има униформено облекло, а председателстващият заседанието Любен Корнезов (БСП) шеговито предположи, че в “облеклото може да е тайната”.

Споделяне

Още по темата

Още от България