ДАНС следи дали протестите се експлоатират или изкривяват от "зависими лица"

ДАНС следят гражданските протести за възможности да бъдат експлоатирани от криминално проявени и по друг начин зависими лица, които биха могли да ги изкривят в една или друга посока. Това обяви в председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Камен Костадинов (ДПС) в четвъртък след като комисията изслуша председателя на спецагенцията Константин Казаков и прие отчета за свършеното през 2012 година.

От думите на Камен Костадинов обаче се разбра, че темата за протестите е била сред основните при разговорите с шефа на ДАНС.

"Уверихме се, че в момента ДАНС следят това, което се случва. Има достатъчно добър аналитичен потенциал в агенцията, който няма да допусне заплахи от непосредствен характер. За нас беше важно дали ДАНС работи в тази посока (по възможността да се манипулират протестите - бел.ред.), дали се правят анализи, дали има капацитет. Изводът е, че ДАНС работи, наблюдава процесите и следи да няма заплахи за националната сигурност от тази гледна точка", коментира Костадинов.

През последните седмици вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов на няколко пъти каза, че хора от криминалните структури и такива, свързани със сочения глава на "Октопода" Алексей Петров, са в първите редици на протестите.

В сряда той коментира пред бТВ: "Определено се заформя възход на организирана престъпност. За територията на София през последните 25 дни има завишаване с 20 процента на кражбите на автомобили. В немалко случаи организираната престъпност е доста доволна от това, което се случи в България. Има представители, които дори са празнували в деня, когато беше дадена оставката”.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че в прокуратурата няма данни за такава тенденция на нарастване на престъпността с 20 на сто.

Държавна агенция "Национална сигурност" има единствено аналитични функции. Костадинов не уточни как ДАНС следи масовите протести в цялата страна и как би могла да противодейства на опити за тяхното "изкривяване", нито какво би могло да се сметне за "изкривяване".

В началото на седмицата националният омбудсман Константин Пенчев изпрати препоръка до главния прокурор и министъра на вътрешните работи в оставка, за да обърнат внимание върху посегателства срещу протестиращи от страна на варненски "бизнесмени".

Той съобщи, че е получил сигнал, в който има "обезпокоителни твърдения за опорочаване на протестите във Варна през последните дни и притеснения, че институциите, призвани да спазват и да защитават човешките права, бездействат".

"Конкретните твърдения в сигнала са свързани с оказване на натиск, чрез заплахи и физическо насилие над организатори и участници в протестните шествия от страна на хора, окачествени като "местни бизнесмени” и техните охранители", пише Пенчев до МВР и прокуратурата.

През миналата седмица протестиращи във Варна се оплакаха, че хора на групировката ТИМ се опитват да заглушат протестите.

Депутатът от ДПС допълни, че е питал Константин Казаков и за проверката на твърденията на премиера в оставка Бойко Борисов за поръчания от Ахмед Доган атентат спрямо него. "Казаков ме увери, че се очаква в рамките на следващите няколко дни да приключи проверката и да отговорят на всички въпроси. В рамките на следващата седмица би следвало да очакваме заключение на ДАНС", заяви Костадинов.

Проверката бе разпределена на ДАНС преди седмица от прокуратурата. Държавното обвинение поиска информация дали има постъпил сигнал от партньорска разузнавателна служба, с който се предупреждава, че Доган готви атентат срещу Борисов. Проверява се още дали сигналът е класифицирана информация, както и какво са направи компетентните служби, ако наистина е имало риск от покушение срещу премиера.

Споделяне

Още от България