Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ДАНС сочи риск в енергийната зависимост от Русия, но не и в хибридните заплахи

Мръсният въздух и вода се превръщат в заплаха за националната сигурност

3 коментара
ДАНС сочи риск в енергийната зависимост от Русия, но не и в хибридните заплахи

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) посочва едностранната зависимост от Русия като основен риск на българската енергетика. Контрарузнаването констатира в годишния си доклад за 2018 г. добре известния факт, че вносът на руски енергийни ресурси, технологии и експертиза са от ключова роля за нормалното функциониране на основни мощности от енергийна система и отбелязва, че трябва да се следват стратегически цели за осигуряването и на други източници.

Освен рисковете в енергетиката, като заплахи са очертани и проблемите с мръсния въздух и вода, лошите пътища и железопътна инфраструктура.

През 2018 г. не е имало сериозна миграционна и терористична заплаха. Въпреки това заради терористична дейност от страната са експулсирани 15 чужди граждани.

В публикувания доклад на ДАНС не е посочена заплахата от свързани с Русия хибридни атаки, дезинформация и опити за намеса във вътрешната политика, макар че западните служби и правителства отчитат тези проблеми като първостепенен риск за страните от ЕС и НАТО.

Много ограничена е и информацията за противодействието на чужди служби от нас. Отбелязва се само, че през миналата година двама души са включени в списъка с нежеланите в България чужденци за 10 години заради съпричастност към чужди специални служби.

Ниска заплаха от тероризъм

ДАНС отчита, че международният тероризъм остава основна и непосредствена асиметрична заплаха за сигурността в глобален план, но през миналата година не е получавана информация за подготовка или осъществяване на терористична дейност в България или за изграждане на терористични структури на наша територия.

"Независимо от това рискът от извършване на терористични атаки у нас и/или срещу български граждани и обекти в чужбина остава актуален", докладва ДАНС.

През 2018 г. са проведени 1685 интервюта с влизащи в страната чужденци и 78 от тях са определени като потенциален носител на риск и не са допуснати. Двама чужди граждани са включени в информационния масив на нежеланите чужденци заради данни за съпричастност към организирането на канали за незаконна миграция.

Мигрантите не харесват България

През миналата година миграционният натиск също запазва ниски стойности.

Преобладаващата част от мигрантите продължават да разглеждат България само като транзитна дестинация по пътя им към други държави от Централна и Западна Европа.

Пране на пари

Тази част от доклада привлича интерес поради факта, че през февруари т.г. Европейската комисия за пръв път отправи сериозни критики към България заради слабата система за противодействие на прането на пари. Констатацията на Брюксел беше, че ДАНС и прокуратурата в България не разследват качествено потенциални финансови престъпления в страната, свързани с пране на пари от политици. "2/3 от съмнителните трансакции, докладвани от финансовите институции в дирекция "Финансово разузнаване" (в ДАНС, б. р.), включват местни политически фигури, но към тези случаи не се предприемат необходимите правораздавателни действия", пишеше тогава в документа.

Преди два дни обаче се разбра, че ЕК е направила официална корекция - т. нар. коригендум, на собствения си доклад след реакция на българските власти. В променения текст изразът "2/3" е заменен с "определен брой", съобщи Министерството на финансите, според което "по този начин се потвърждава напредъкът на българските институции по отношение на борбата с изпирането на пари".

Не е ясно върху какви данни се базира първоначалната констатация на ЕК, нито какви данни са предоставили българските власти. Още по-мъгляв е показателят "определен брой", тъй като теоретично може да става дума и за повече от 2/3.

В публичната версия на доклада си ДАНС отчита, че през миналата година са спрени 16 съмнителни операции на стойност 16 млн. евро за срок от три/пет работни дни, а материалите по оперативните преписки са предоставени по компетентност на съответната прокуратура.

По предварителна оценка, чрез схемите за данъчни измами, пресечени от ДАНС през 2018 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 119 млн. лв., а предвид дългосрочния характер на пресечената престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е неколкократно по-голям, твърдят от ДАНС.

Допълнително, в рамките на проведените операции са иззети финансови средства и материални активи на обща стойност над 20 млн. лв.

Риск от аварии в енергетиката

Освен рисковете от зависимостта към Русия, заплаха за енергетиката са високата междуфирмена задлъжнялост и увеличаващите се загуби на ключови държавни енергийни дружества, в т.ч. заради нарастващите разходи за въглеродни емисии.

"Финансовите проблеми налагат ограничения в инвестиционните и ремонтни програми, което създава предпоставки за повишена аварийност на част от мощностите", предупреждават от ДАНС.

Проблеми с железопътния транспорт

Състоянието на отделни участъци и съоръжения от железопътната и пътната инфраструктура също продължава да създава рискове при транспортирането на пътници и товари.

Предпоставки за инциденти създават и фиктивните технически прегледи на превозни средства и ограничените средства за поддръжка на подвижния състав.

Лошият въздух като риск за сигурността

Контраразузнаването отбелязва и високите нива на замърсяване на атмосферния въздух, особено в по-големите градове, които са повод за периодично обществено недоволство.

В отделни части на страната има и проблеми с регулярното снабдяване с качествена вода за питейно-битови нужди. Нерешените проблеми, свързани с изчерпване капацитета на отделни регионални депа за твърди битови отпадъци, също продължават да създават условия за образуване на нерегламентирани сметища.

Традиционно висока остава обществената чувствителност спрямо намерения за нови инвестиционни и икономически дейности в защитени територии и зони.

Проблеми за оръжейния бизнес

ДАНС констатира, че през миналата година продължава тенденцията за спад на производството при някои оръжейни производители поради липса на нови дългосрочни договори.

Въпреки това като цяло голяма част от държавите вносители запазват висок интерес към продукцията на оръжейната ни индустрия, като при търговията страната ни изпълнява стриктно политиките за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната и изделия и технологии с двойна употреба. Същевременно продължават опитите на външни фактори за осъществяване на целенасочени мероприятия по дезинформация в медиите, свързани с оръжейните доставки от България за други държави, с което се цели отстраняване от конкурентни оръжейни пазари. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ivo Koev
  #3

  А защо не се отчита рискът за енергийната сигурност, оттам и за националната от справедливите ответни действия срещу инфраструктури и персонал на Топлофикация София и други стратегически рекетьори, воглаве с мекерета от съдилищата? Може би затова не се случва интегрирането в Европейската енергийна система.

 2. boriana
  #2

  Ако са ми похарчили парите да ми кажат това което знам, искат да ми ги върнат.

 3. Лизи Гугуткова
  #1

  САМО НЕ ЯЖТЕ РУКОЛА , клякайте като целувате ръка и слугувайте и ще ви възнаградят с рубли за откраднатото от България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.