ДАНС търси в клиентски центрове инвестициите на ЕВН

ДАНС търси в клиентски центрове инвестициите на ЕВН

Цивилни служители на Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС) са влезли във вторник в клиентски центрове на снабдяващото с ток Югоизточна България дружество ЕВН, за да търсят доказателства за изпълнението на инвестиционната му програма. Това съобщи на извънреден брифинг регионалният мениджър на австрийската компания и финансов директор на дружеството в България Йорг Золфелнер.

Той призна, че не са извършвани обиски и не са изземани документи, но изрази учудване, че данни за инвестициите се търсят в клиентските центрове, където потребителите си плащат сметките за ток. “По-лесно щеше да дойдат в централния офис на дружеството в Пловдив, където е документацията за разходите и инвестициите на дружеството, или да поискат информацията от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)", заяви Золфелнер.

Той отбеляза, че не е бил предоставен официален документ за проверката, обхванала засега седем града, сред които Кърджали, Крумовград, Стара Загора, Ямбол и Бургас. Представителите на ДАНС поискали да им дадат до 24 часа търсените данни, допълни мениджърът на ЕВН, който настоя да се обоснове необходимостта от влизането на службата в клиентските центрове.

Mediapool научи, че няма разследване или проверка по отношение на ЕВН, а ДАНС е поискала интересуваща я информация от офиси на дружеството, каквото право има по закон. Според Закона за ДАНС, агенцията има право да събира данни за проверка и във вторник нейни служители от териториалните звена са се опитали да направят точно това. Според информация на Mediapool не е имало нито "полицейски сцени", нито по-твърд тон.

По-късно от ДАНС съобщиха лаконично, че са "провели срещи с представители на електроразпределителните компании на територията на цялата страна и от тях е поискана информация по чл. 129, алинея 3 на Закона за ДАНС". 

Според хипотезите на този закон, агенцията има право да проверява ЕРП-тата при съмнение за подхранване на политическата корупция и ако представляват опасност за финансовата и икономическата сигурност на държавата, но не те са използвани в случая.. 

В другите две електроразпределителни дружества - ЧЕЗ и Е.ОН, не са извършвани проверки на ДАНС, съобщиха от тези компании.

Намесата на ДАНС и данъчните в започналите проверки на ДКЕВР за истинността на цените на тока и реални ли са инвестициите в мрежата бе обещана от премиера Бойко Борисов миналия петък. Той се закани, ако трябва лично, стълб по стълб, да проверява инвестициите на дружествата, които са включени в цените на тока.

“Следим активността в последната седмица около нашата работа и сме учудени от тона и музиката, но можем да коментираме само съдържанието“, каза Золфелнер.

Той допълни, че ЕВН досега е инвестирала 1.2 млрд. лв. в България за покупката на електроразпределителните предприятия (ЕРП) Пловдив и Стара Загора и в мрежата им и няма никакви притеснения от обещаните проверки на разходите им. Компанията обаче е учудена от формата им. “Съвсем наскоро приключи продължила с месеци данъчна проверка на дружеството“, отбеляза представителят на австрийците.

“Намалили сме технологичните загуби, винаги сме плащали навреме за доставките, инвестираме повече от одобреното от ДКЕВР, за да покриваме европейските стандарти, и ще увеличаваме вложенията си, работим в условията на регулаторна рамка, одобрена от държавата“, каза Золфелнер.

Той добави, че за проверката е информиран централният офис в Австрия, но няма да се предприемат официално никакви стъпки по въпроса. “Имали сме и други кризи в България, отворени сме за всякакви дискусии, но на базата на истински факти, а не според чувствата за деня“, каза още Золфелнер.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?