ДАНС задържа районен кмет на ГЕРБ в Пловдив

Райна Петрова търгувала с влияние в полза на доставчик на храни, твърди прокуратурата

Райна Петрова. Сн.: Община Пловдив

ДАНС задържа кмета на пловдивския район "Централен" Райна Петрова (ГЕРБ), съобщиха в четвъртък от агенцията. Акцията е проведена ден по-рано, съвместно с местната Окръжна прокуратура. Повдигнати са ѝ обвинения за търговия с влияние и длъжностно престъпление, свързани с доставката на храни за детските градини в района.

На Петрова е определена парична гаранция в размер на 5000 лева. Ако вината ѝ бъде доказана в съда, тя е заплашена от затвор между 1 и 8 години. Пловдивската окръжна прокуратура вече е внесла в съда искане за отстраняването на Петрова, допълват от ДАНС.

Говорителят на Пловдивската окръжна прокуратура Галина Андреева уточни, че задържаната е използвала служебното си положение, лансирайки фирмата "Надежда 2000" ЕООД, която да доставя храни по детските градини, ясли и кухни, които са били на високи цени, но с ниско качество.

"В първият случай фирмата е сключила договор за доставка на продукти, докато се обжалва конкурса за избор на доставчик за детските градини. Става въпрос за периода месец май 2012 до март 2014 – близо две години. За доставките по детските градини от парите, които се отпускат с тази цел, са били усвоени 1 350 000 лева" обясни обвинителката.

По думите ѝ в същото време е имало оплаквания от директорки на градини, че получават гранясали стоки, с изтекъл срок на годност. За детските ясли и кухни е бил сключен договор на стойност 376 000 лева за доставка на храни. Като тъй като договорът не е бил подписан от Петрова, или неин заместник, обвинението е, че е упражнила влияние той да бъде сключен. Прокуратурата твърди, че срещу това задържаната е получила ваучери за екскурзия до Тайланд.

Райна Петрова е кмет на пловдивския район "Централен" от 2007 г. Издигната е от ГЕРБ. Арестът ѝ е втори подобен случай с представител на опозицията в последно време. В края на април ДАНС задържа зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов (ГЕРБ) с подкуп от 4000 лева.

Споделяне

Още от България