ДАНС: Зелени компании се използват за пране на пари

Компании в областта на възобновяемите източници на енергия се използват за пране на пари. Тенденцията е засечена от финансовото разузнаване в ДАНС през последната година, страна ясно от доклада на службата за 2012 година.

В доклада на ДАНС без да е посочен нито един конкретен пример се твърди, че зелените компании се използват в схеми за изпиране на пари поради няколко причини.

Диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС и затова се насърчава създаването на дружества с такава дейност (включително изкупуване на произведената продукция на преференциални цени по предварителни договори и насърчаване на чуждестранните инвестиции).

На второ място изграждането на подобни високотехнологични паркове е свързано със значителни по обем инвестиции и акумулирането на високи обороти. Това предлага лесен начин за инвестиране на големи суми с неустановен произход, или на опити за извършване на данъчни престъпления (предимно източване на ДДС), отбелязват от ДАНС.

Наблюдават се и случаи, при които при изграждането на подобни фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.

В ДАНС е получена информация за нов вид измамна схема – тип "Понзи". При нея дадено лице се представя за инвеститор, брокер или адвокат, като предлага на физически лица да инвестира техни средства с високи печалби, които впоследствие не реализира и не връща дадените му средства.

Последното представлява само една от разновидностите на схемите тип "Понзи", кръстени на измамника Чарлз Понзи.

През 2012 година във финансовото разузнаване са получени 1 821 уведомления за съмнителни операции на обща стойност 3.65 млрд. евро, като 68.8% от тях са постъпили от банки.

През миналата година със заповед на министъра на финансите са спрени 14 съмнителни операции/сделки на обща стойност 1 571 368 евро.

За сравнение през 2011 година са спрени седем операции, но на обща стойност 4 341 862 евро.

Споделяне

Още от България