Сметната палата:

Дарението на ГЕРБ от 1 млн. лева за бедстващите райони е законно

Дарението на ГЕРБ от 1 млн. лева за бедстващите райони е законно

Политическите партии могат да правят разходи за дарения, се посочва в отговор на Сметната палата, изпратен до заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Позицията на одитния орган бе оповестена пред журналисти в парламента от заместник-председателя на групата на управляващото мнозинство Димитър Главчев. Той обясни, че се е наложило да поискат от Сметната палата да каже дали дарението от 1 млн. лв. от партийната субсидия за бедстващите в районите на Харманли, Хасково и Свиленград отговаря на Закона за политическите партии.

"Отляво ни обвиниха в PR-акция, от ДСБ в нарушение на закона", припомни Главчев. Той се надява, сега, след писмото на Сметната палата, опонентите на ГЕРБ да последват примера и да дарят за пострадалите райони.

Партиите могат да предоставят дарения на организации с нестопанска цел, учредени в обществена полза, като се спазват ограниченията за конфликт на интереси, се казва още в отговора на Сметната палата. "Такива средства могат да се дават и за лица за лечение или подпомагане на пострадалите при бедствие. При това дарителят свързва разхода с правото на контрол върху целевото му използване", се посочва още в документа.

"Законодателят принципно допуска, че е възможно политическа партия да е в позицията на дарител. В това отношение тя не е в позицията на публичните институции - държавни и общински, които не могат да правят дарения, защото парите по бюджетите им са за строго определени функции и правомощия", става ясно още от тълкуванието на ведомството на Валери Димитров.

Партиите не са част от държавата, не са държавни институции, имуществото им е отделно от това на държавата и те управляват самостоятелни права върху него. Веднъж постъпили по сметката на съответната партия, средствата от субсидията престават да са държавни, те стават партийни т.е. юридическа принадлежност на този особен правен субект и съответно могат да се разходват за негови цели в политическия процес, се казва още в писмото на Сметната палата, което беше раздадено на медиите в НС.

Споделяне

Още по темата

Още от България