Даренията за децата на Милен Цветков надхвърлиха 124 хил. лв. за ден

Даренията за децата на Милен Цветков надхвърлиха 124 хил. лв. за ден

Само за денонощие след обявяването на дарителската кампания в помощ на децата на загиналия в катастрофа журналист Милен Цветков, в сметката са събрани 124 хиляди лева, съобщиха в сряда от фондацията Bcаuse, която управлява сайта за онлайн дарения Платформата.бг, където се провежда акцията "За децата на Милен".

Първоначалната поставена цел бе да се наберат 100 000 лева, но сумата само за 24 часа бе надхвърлена.

Вълната на съпричастност след трагичната смърт на Милен Цветков към децата, които разчитат на него, е била толкова голяма, че дори е блокирала системата на Платформата.бг, което се случва за първи път от създаването ѝ преди близо пет години.

Започнала като кампания на приятели, до 11.00 часа на 22 април, каузата е получила подкрепа от 1800 души, а размерът на даренията е от 5 до 10 000 лева.

Планирано е кампанията да набира средства в рамките на следващите два месеца – до 19 юни 2020 година.

Акцията "За децата на Милен" е организирана от приятели и колеги на журналиста, чиято кола бе жестоко ударена навръх Великден в столицата и той почина малко по-късно. Тя се случва със съгласието на дъщерята на Милен Цветков и на майката на непълнолетния му син. Администратор на кампанията е Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).

С набраните средства ще бъде учреден Попечителски фонд към ФРГИ, който ще управлява разходването на средствата. За управлението на фонда ще се създаде специален Съвет от минимум 3 и максимум 9 човека. Членове на съвета ще бъдат журналисти и обществени фигури, които са работили и познават добре Милен и/или неговото семейство. Дарените средства ще бъдат съхранявани в индивидуална сметка, специално открита от ФРГИ за целта, и с която ще може да се разпорежда само Попечителския съвет.

Средствата ще бъдат разходвани за нуждите по отглеждане, грижа и образование на децата на Милен Цветков. Доколкото неговата дъщеря е вече на 24 години, Попечителският съвет ще взима решенията за подкрепата към нея, воден от отговорността към Милен и реалните ѝ нужди.

На по-късен етап Попечителският съвет ще се срещне с децата и майката на сина на Милен Цветков, за да обсъди подходящата подкрепа за всяко от тях. Разпределението на помощта ще става поетапно – година след година и съобразно конкретните нужди. Решенията на Съвета на попечителите за разходване на средствата ще бъдат взимани с консенсус. За финансовите средства на фонда ще се води стриктна отчетност и контрол, съобразно действащото законодателство. Ежегодно ще се публикува информация за отпуснатите средства и целите им. Участието в Попечителския Съвет е изцяло на доброволен принцип и никой от членовете му няма да получава каквито и да е суми за работата си!

От фондацията благодарят на всички, които са дарили за малко повече сигурност и подкрепа за децата на Милен.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?