Дарина Сарелска: Нова тв ми прекрати договора, защото отказах да уволня Анна Цолова

Дарина Сарелска: Нова тв ми прекрати договора, защото отказах да уволня Анна Цолова

Бившият директор на "Новини и актуални предавания" в Нова тв Дарина Сарелска обяви, че е била уволнена от медията през 2017 г., защото е отказала да освободи тогавашния водещ на сутрешния блок Анна Цолова.

"Аз трябваше да уволня Анна Цолова и нейния партньор по онова време. Отказах да го направя и просто ми прекратиха договора. Това, което трябваше да се случи през мен, се случи след мен", каза тя в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+ в сряда и добави, че никой не може да те накара да направиш това, което не искаш да направиш. В момента Сарелска живее в САЩ и преподава в Университета в Тенеси.

"Работа на всеки един журналист е да отстои принципите, в които вярва, дори с риск да загуби работата си", казва Сарелска и спорели как преди време нейни началници поискали да задържи материал по случая "Магнитски", докато депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски не го коментира.

"Защо един собственик на частна телевизия реши да си смени директора на новините и след него голяма част от екипа не би трябвало да е чак такъв проблем, защото в крайна сметка собственикът може да вземе тези решения и това е негов прерогатив. В нашия случай тази огромна вълна показва, че не е търговско решение, защото бяха отстранени хора с доказана успешна кариера", каза още тя.

Откакто Нова тв стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, медията се раздели с редица журналисти. Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година. Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания. В момента Иванов отново е част от екипа на Нова.

С телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев.

Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент. Оставки от Нова телевизия подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск.

След смяната на собствеността в "Нова тв" се прехвърлиха още кадри на свързваната с медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски "Канал 3". През декември шеф в националната медия стана бившата собственичка и дългогодишен шеф на "Канал 3" Ива Стоянова, а в началото на февруари тя стана и управител на Нова тв.

Преди това пък от "Канал 3" в Нова тв се върна и Васил Иванов, който стана водещ разследващ журналист в телевизията на Домусчиеви. Други репортери на "Канал 3" също започнаха да работят за Нова тв.

През май 2019 г. за директор на "Новини и актуални предавания" в Нова тв бе назначена Миляна Велева, която дотогава заемаше същия пост в телевизия "Канал 3". Почти веднага след появата на Велева в Нова тв от телевизията си тръгна Виктория Бехар, мениджър на новините.

Споделяне

Още по темата

Още от България