Дарители на МВР: Футболен клуб с дългове, фабрика с екопроблеми и петролна фирма на нож с митниците

Най-големият благодетел на министерството безспорно е собствената му фирма БМВ

Дарители на МВР: Футболен клуб с дългове, фабрика с екопроблеми и петролна фирма на нож с митниците

Както бе обещало, Министерството на вътрешните работи публикува на 1 октомври публичния регистър на дарителите си – фирми и юридически лица, които са му предоставили безвъзмездно парични суми и материални придобивки. Като период на сключването на дарителските договори и получаването на даренията е посочен 1 януари – 30 юни 2011 г., но при по-внимателен прочит на списъка се вижда, че той обхваща и договори за дарения и от миналата година.

Публичният регистър бе изготвен под обществен натиск, след като станаха известни размерите на практиката на МВР да решава материалните си нужди не само чрез бюджета, който му се отпуска от държавата, но и чрез "спомоществователството" на фирми и частни лица.

От 65-страничния регистър се вижда, че огромната част от даренията като брой са били под формата на гориво за полицейските коли, но като суми най-големите са на дружеството на МВР – "Безконкактни мултиплексорни вериги" (БМВ), което чрез даренията е спестило на МВР обявяването на обществени поръчки, а на фиска – плащането на данъци.

Беглият преглед на дарителите показва още един любопитен факт – дружества с "известни" проблеми също са се отчитали доста редовно на МВР. Така например старозагорският футболен клуб "Берое", който е единственият у нас, собственост на държавно дружество - ТЕЦ "Марица Изток 2", е сключил поредица от дарителски договори с МВР. Това нямаше да е нещо чак толкова странно, ако в средата на миналата година новите към този момент собственици на клуба не бяха констатирали, че той има 720 хил. лв. дългове плюс още 200 хил. лв. неплатени осигуровки на футболистите и персонала. Същите тези собственици прехвърлиха безвъзмездно на ТЕЦ "Марица Изток" всичките си акции от клуба, който в последната година също не е бил печеливш.

Така "Берое" дарява 4044 лв. в гориво на МВР в Стара Загора с договор от 1 април 2010 г. След това с договор от 2 ноември 2010 г. футболният клуб дарява 1050 лв. в брой за дирекцията на МВР в Стара Загора и още толкова пак на нея с договор от следващия ден.

Даренията на "Берое" продължават и следващата година, като от февруари до май 2011 г. клубът се отчита в МВР в Стара Загора веднъж с 1200 лв. и още толкова с друг договор от същата дата към Първо РПУ в Ст. Загора, след това – с ново дарение от 3500 лв. пак към дирекцията на вътрешното министерство в града, и после с още 1500 лв.

Брикетената фабрика "Брикел" на бизнесмена Христо Ковачки, който има проблеми с правосъдието за неплатени данъци в огромни размери, е дарила през първата половина на тази година един път 1835 лв. на полицията в Гълъбово, след това 1756 лв. - на полицията в Раднево и още дребната сума от 158 лв. отново за органите на реда в Раднево. Парите са били за гориво.

"Брикел" обаче бе принудително спряна заради неизпълнени екозадължения и ще тръгне, едва когато монтира необходимата сероочистваща система.

Небезизвестната петролна компания "Инса Ойл", която от доста пъти си е имала неприятности с митниците поради съмнения за отклоняване и неплащане на акцизи, също е била редовен дарител на МВР. Тя дарявала гориво – веднъж за 1950 лв., след това за 3454 и за 3900 лв. за дирекцията на МВР в Пловдив плюс още 1125 лв. за полицията в град Раковски. Даренията са направени между декември 2010 и януари 2011 г.

Петролната компания "Люкойл" е направила едно дарение за полицията в Етрополе и едно за полицията в Правец, което не е странно, като се знае откъде са родните корени на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Парите не са големи и са за гориво – към Етрополе е за 2298 лв., а към Правец – скромните 343 лв.

Отделно от това компанията, управлявана от Златев, е дарила на МВР в София 10 152 лв. за технически материали.

И още едно любопитно дарение – Полицейското синдикално дружество дарило на дирекцията на МВР в Перник телевизор за 190 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?