Дарители предупредиха за подготвян хаос при лечението на деца в чужбина

Дарители предупредиха за подготвян хаос при лечението на деца в чужбина

Подготвяни от здравното министерство промени при финансирането на лечението деца в чужбина крият опасност сегашната добре работеща процедура да бъде заменена с бюрократична и тромава. За това предупредиха в понеделник дарителски организации, които участват в обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Според Българския дарителски форум и организацията “Спаси, дари на...“ се предлага връщането на неработещи практики от миналото, когато оставаха неусвоени пари, които се връщаха в края на годината в държавния бюджет, а много малко деца получаваха финансиране при десетки нуждаещи се. 

Дарителите са обезпокоени от идея на директора на дирекция “Медицински дейности” в министерството д-р Ивелина Георгиева всички молби за лечение – независимо дали става въпрос за деца или възрастни да се подават на едно място – Министерството на здравеопазването. След това молбите да се разпределят и предават за становище единствено и само на националните консултанти без никакви други експерти да могат да дават мнението си. Накрая молбите ще се разглеждат, одобряват или отхвърлят от една обща комисия за деца и възрастни.

От дарителските организации смятат, че това най-вероятно ще е Комисията за лечение в чужбина, която сега се занимава и финансира лечението на възрастни в чужбина.

За разлика от Фонда за лечение на деца, който в последните години заработи с бързи темпове, Комисията за лечение в чужбина работи тромаво . През миналата година тя е финансирала 49 души, докато Фондът за лечение на деца – 700 деца. Освен това откази на комисията да отпусне финансиране за лечение в чужбина се оспорват и отменят от съда.

Според дарителските организации предлаганият нов ред е “буквално повторение на онази процедура, срещу която заедно се борихме години наред, същата, от която бяха пропищели деца, родители, цялото общество“.

Много добре знаем, че за всеки чиновник добре работеща институция е трън в очите, защото създава опасни за спокойствието и безнаказаността му прецеденти. Ето, започват да се надигат гласове и Комисията за лечение в чужбина да започне да работи. Хората даже питат защо там все още има лимит, след като за децата ограничението отпадна преди една година, и не е ли това дискриминация на пациентите над 18 години. Въпрос на време е някой да осъди Министерството на здравеопазването и за това, а не само заради многобройните нелепо аргументирани откази за финансиране на лечение“, заявяват от “Спари дари на...“

От организацията ще поискат среща с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, за да го информират, че предлаганата идея е опасна.

Министерството на здравеопазването беше потърсено за коментар, но все още не е изложило позицията си по проблема.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?