Дарителските акции в подкрепа на бедстващите имат нужда от координация

Дарителските акции в подкрепа на бедстващите имат нужда от координация

В часовете и дните след трагедията, сполетяла наводненото село Бисер, много неправителствени организации, медии и държавни институции впрегнаха усилията си за организиране на дарителски акции, които да осигурят пари и стоки от първа необходимост за пострадалите. Докато в началото след такава трагедия нуждите са ясни, то с времето потребностите на хората се менят, заради което е нужен синхрон между отделните дарителски акции. Също така хората трябва да знаят от какво има нужда в дадения момент и къде да го предоставят, за да стигне до нуждаещите се. Даряването на пари е по-лесно и в момента текат две основни кампании – на БНТ и Фондация "Помощ за благотворителността в България" и на БЧК. Даряването на храни, облекла, домакинска посуда и др. пък става през множество канали и се координира от няколко държавни институции.

“Има известна хаотичност. Надявам се, че през следващата седмица ще се получи по-добра координация. Например днес скаутите от Шумен на път за селото са чули, че вече няма нужда от храна и дрехи. От една страна не трябва да се прекършва ентусиазмът на хората, от друга страна нуждите трябва да се съобразят точно“, коментира пред Mediapool Елица Баракова от "Помощ за благотворителността в България".

Според нея организациите, които припознават помощта при бедствия като своя дейност, трябва да са по-активни в разясненията. За пример тя посочи Агенцията за социално подпомогане, както и църквата, която също е организирала пунктове за предаване на дрехи и одеяла.

Сега всички организации координират нуждите на засегнатите хора с кризисния щаб, създаден веднага след бедствието.

До петък на обед кампанията на БНТ и фондацията е събрала 84 792 лв. по банкова сметка и 76 775 лева от sms-и.

“Както два пъти дневно публикуваме колко са парите, така ще публикуваме информация и за какво се харчат“, заяви Баракова.

Средствата се събират за първа помощ в дните непосредствено след бедствието, за отводняването (закупуване на помпи и друга необходима техник) и за възстановяване на живота в засегнатите населени места на по-късен етап, когато хората ще имат нужда от помощ, за да изградят наново къщите си.

Според фондацията помощите, които правителството обеща да отпусне, са значителни, но няма да са достатъчни, за да върнат живота на хората в нормалното му русло.

По банковата сметка на БЧК в полза на хората от засегнатия район до 10 часа в петък са постъпили 208 917 лв. Тази сума не включва дарение от САЩ на стойност 50 000 долара.

От БЧК съобщиха, че парите ще бъдат разпределени съобразно оценката на щетите и нуждите, която извършва кризисният щаб. За разпределението ще бъде учреден обществен орган с представители на медиите.

До 14 февруари екипи на Националният алианс за работа с доброволци ще събират топли обувки, домакинска посуда, спално бельо, които са най-нужни в този момент на пострадалите от наводненията. Във втория етап от кампанията си ще организират събирането на битова техника и обзавеждане, за да помогнат за възстановяването на домовете на хората от бедстващите региони. Даренията могат да се правят в центровете за работа с доброволци и в регионалните Дирекции за социално подпомагане, чиито адреси са на страницата на Агенцията за социално подпомагане АСП – www.asp.government.bg.

Даренията в храни се координират от Българската агенция по безопасност на храните. Досега са дарени над 10 тона храна за бедстващите в наводнените райони в Хасковска област.

Продуктите са дарени от търговци и производители. Даренията от физически лица са забранени, защото няма гаранции за произхода и качеството на храната.

От БАБХ впоследствие предоставят храните на БЧК и социалните служби за раздаване.

Ако други населени места в страната, засегнати от наводнения, имат нужда от храни или дрехи, трябва да се обърнат към съответните подразделения на държавните ведомства.

До края на февруари куриерската фирма “Еконт“ ще транспортира за своя сметка всички пратки, които съдържат помощи за пострадалите от наводнението. Оттам препоръчват изпращаните дрехи и вещи да бъдат адресирани до открития пункт на Дирекция “Социално подпомагане“ в град Харманли, ул. Иван Вазов 46А, тел. 0373 82501.

Споделяне

Още по темата

Още от България