Дарителският форум призова обвинението да се самосезира за финансови нарушения в ББЦ

Ползването на лични данни на нищо неподозиращи хора за легитимация на дарения за партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) е "стряскащо и е пълна липса на морал", обявиха в четвъртък от неправителствената организация Български дарителски форум.

В дните след изборите за Европейски парламент стана ясно, че коалиция ББЦ е използвала лични данни на български граждани, за да легализира дарения пред Сметната палата.

"Подобно действие е стряскащо с абсолютната липса на морал. То слага петно върху смисъла и ценностите на дарителството, което е личен, доброволен и осъзнат акт на всеки отделен човек в полза на избрана от него кауза", заявяват от дарителския форум.

"Сега действащото законодателството в България дава възможност политическите партии да бъдат подкрепяни с дарения от физически лица, като така им осигурява от една страна условия за привличане на финансов ресурс, а от друга – независимост от корпоративни интереси. Употребата на тази възможност като фиктивен инструмент за легализиране на приходи на практика дискредитира изцяло идеята гражданите да са реален участник в живота на политическите партии", продължава позицията на БДФ.

Организацията призовава за "категорична обществена нетърпимост към подобни действия, както и за незабавна реакция на отговорните институции".

Според БДФ прокуратурата и Сметната палата трябва незабавно да се самосезират за проверка на сигналите за тази злоупотреба.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?