Дариткова: Ако спечелим убедително евроизборите, БСП трябва да се върнат в парламента

Даниела Дариткова, сн. БГНЕС

Ако убедително спечелим изборите за Европейски парламент, ще е ясно, че това са политическите нагласи в обществото и колегите от БСП трябва да се върнат в парламента, заяви новият председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в неделя пред БНР. Социалистите бойкотират парламента вече един месец и твърдят, че ще се върнат само след предсрочни парламентарни избори, тъй като настоящото управление трябвало да се смени.

Ако казаното от Дариткова се потвърди като официална позиция на ГЕРБ, то евентуална победа на БСП на евровота през май или пък не толкова "убедителна" победа на ГЕРБ би означавало управляващата партия да признае, че нагласите са за предсрочни парламентарни избори и Бойко Борисов да подаде оставката на правителството. По същия начин той хазартно обвърза изхода от президентските избори през 2016 г. с правителствения мандат и след като ГЕРБ загуби, подаде оставката на кабинета "Борисов 2".

В момента обаче ГЕРБ иска да отправи послание, че партията е все така силна и консолидирана и може да вкара дори повече евродепутати в сравнение с 2014 г., независимо от аферата "Апартаментгейт", довела до оставките на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и двама зам.-министри.

Задачата за вкарване на 7-8 депутати в Европарламента, каквато цел очерта зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, е "амбициозна", каза Дариткова. В момента ГЕРБ има шестима евродепутати. В новата евролиста партията даде едно място на СДС.

Ние поехме морална отговорност, каза Дариткова визирайки скандала с покупка на луксозни апартаменти от представители на властта на цени под пазарните.

"Всеки един от замесените в тези предизвикани скандали показа последователното поведение на всеки един политик от нашата партия. Оставките са израз на такава морална отговорност. Смятам, че това ще минимализира щетите и ще ни върне в политическия дебат, който е актуален в момента – за бъдещето на Европа", коментира Дариткова пред БНР.

"След всички подадени оставки ПП ГЕРБ ще излезе монолитна и консолидирана, без да се поддаваме на интриги, които са ни привнесени отвън", заяви тя в отговор на въпрос дали не вижда в "Апартаментгейт" по-голям заговор с международни елементи, включително предполагаема руска хибридна връзка, за каквато съобщи Цветанов.

Според Дариткова няма основание да се смята, че има политическа криза, въпреки че Народното събрание "се поддържа сложно парламентарно мнозинство предвид на това, че опозицията непрекъснато саботира този парламент".

"Не е голяма мъка намирането на стабилно мнозинство в парламента и осигуряването на кворума", каза Дариткова, като посочи, че БСП отсъства почти месец от пленарна зала, но национално отговорните партии, дори от опозицията, работят в интерес на българските граждани.

Хоризонтът на това коалиционно управление е 2021 г., подчерта Дариткова.

Тя твърдо отрече да е оказван външен натиск за приемане на поправки в Закона за вероизповеданията.

"Категорично" - бе отговорът на Дариткова на твърдението, че върху българските депутати не е оказван натиск от турски или каквито и да било други фактори за приемане на определени текстове в този закон.

Във връзка с отказаното от Турция извинение след изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу за намеса в поправките в Закона за вероизповеданията Дариткова смята, че "случката не е докрай изяснена".

"Нека да минат изборите в Турция днес, да се успокоят страстите. Смятам, че усилията, които положиха премиерът Бойко Борисов и външно министерство, ще дадат резултат. Защото категорично трябва да отречем – аз от гледна точка на парламента, а чухте отричане и от гледна точка на изпълнителната власт", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?