Дариткова: Поредно вето на Радев за F-16 ще е проява на лош политически вкус

Чух революционните призиви на Нинова - БСП отново са загубили връзка с реалността

Даниела Дариткова, сн. БГНЕС

"Ако президентът Румен Радев наложи вето върху актуализацията на бюджета заради сделката с изтребителите F-16, това ще бъде проява на лош политически вкус", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в неделя пред БНР.

Тя подчерта важността на стратегическия избор за купуване на американските машини и че по този начин България отново е препотвърдила евроатлантическата си ориентация.

"От страна, която има нужда от гарантиране на сигурността си, ние се превърнахме в страна, която произвежда сигурност", каза Дариткова.

"Имахме четири пъти вето в този парламентарен сезон. Преодоляхме ги всичките. Вярвам, че президентът, ако е искал да спре целия процес, щеше да постъпи коректно и да внесе наведнъж вето по всеки един от трите отделни законопроекта, които гарантират в придобиването на нови изтребители", изтъкна тя.

Според нея стратегията на Радев е да налага "вето по принцип": "Аз виждам, че от принципно поведение за връщане на закони по-скоро имаме "вето по принцип" като стратегия за поведение президентството. Вероятно така ще бъда до края на това управление".

"Ние търсим подкрепа, отново повтарям, от национално отговорните сили в парламента за потвърждаване на посоката, в която България е поела преди още 15 години назад", каза Дариткова.

Против договорите за придобиване на американски изтребители гласуваха БСП, "Атака" и "Воля".

"Обединени патриоти" да помнят, че мотото ни е "България над всичко"

По повод разцеплението в "Обединени патриоти", които са част от правителствената коалиция с ГЕРБ, Дариткова повтори, че разчита те да са "достатъчно отговорни и ще си припомнят, че мотото на настоящата управленска конфигурация е "България над всичко". Това означава, че България трябва да е над дребните спорове, над изкушенията за печелене на евтини политически дивиденти. Вярвам, че те ще се справят със споровете помежду си и ще препотвърдим коалиционното споразумение".

Дариткова освен това отбеляза, че краят на тази парламентарна сесия е и своеобразно начало на кампанията за следващия местен вот.

В ГЕРБ вървят номинации за кметове и общински съветници

Тя информира, че към 10 август ГЕРБ трябва да приключи с номинациите за кметове и общински съветници. След това ще се направи анализ на всяка отделна общинска структура и да се направят окончателните номинации.

"Ние имаме значително представителство в местната власт. ПП ГЕРБ управлява голям процент от общините в България. Ще търсим лицата, които са направили успешни политики, разпознаваеми са и се подкрепят от съответните местни общности. За нас е важно политиката, която следваме, да има разбиране от обществото и да може да бъде последователно продължа. Искаме наистина личностите, които избираме в местната власт да бъдат възприети така, че да следват и политиката на ГЕРБ, и да имат одобрението на гражданите", каза Дариткова.

БСП отново са загубили връзка с реалността

"Чух вчера възгласите на Корнелия Нинова и призивите ѝ за революционни действия. Съжалявам, че те отново са загубили връзка с реалността, защото с подобна тактика подходиха и преди европейския вот и тази тактика се оказа неуспешна. Важно е да се предлагат политики, а не да се търси дестабилизация на законовия ред в страната", каза Дариткова по повод речта на Нинова пред социалистическия събор на Бузлуджа.

Дариткова отрече ГЕРБ да се стреми към служебен аванс с решенията за намалените партийни субсидии и отмяната на машинното гласуване: "Българските граждани поискаха партийната субсидия да стане един лев. Те поискаха политическите партии да се финансират по различен начин и ние говорихме на това очакване. Финансовите проблеми на отделните партии са си проблеми на самите партии. Те трябва да ги решават като управляват успешно финансите си. По отношение на машинното гласуване – рискът, който съществува с машинно гласуване с 6000 машини, както беше досега в Изборния кодекс, за местните избори, щеше да създаде проблем при осъществяването на избори с легитимен резултат. Няма да повтарям всички аргументи, очаквания и страхове, които бяха установени след гласуването на Европейския вот, защото за европейските избори именно ние въведохме 3000 машини за гласуване…".

Разговорът за машините и изборите ще продължи след местния вот, каза Дариткова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?