Даряваме на Афганистан оръжие за 8 млн. долара

България ще дари на афганистанската армия оръжие за 7. 84 млн. долара, реши правителството в четвъртък. Помощта ще бъде под формата на патрони, минохвъргачки и бинокли.

Дарението се изпраща по молба на министъра на отбраната на Афганистан до страните членки на НАТО за оборудването на местната армия. България изпраща за трети път безвъзмездна помощ на афганистанската армия.  През 2002 г. сме предоставили въоръжение, боеприпаси и имущество за 420 000 долара, а през 2003 г. – за над 15. 6 млн. долара.

Повишаването на степента на сигурност в Афганистан е свързано както с осъществяването на операцията ISAF, така и със способността Афганистанската национална армия да оперира самостоятелно или съвместно с коалиционните сили. В този аспект е изключително важно тя да разполага с реални бойни възможности, което напълно отговаря на политическите цели на провежданата от НАТО операция, уточни правителствената пресслужба.

В четвъртък стана ясно още, че ООН ще възстанови на България 2. 578 млн. лв.за участието на фрегатата “Дръзки” във военната мисия в Ливан. Преди време министър Веселин Близнаков изрази опасение, че може да бъде възстановена само половината от сумата (3 млн. лв.), изразходвана за първата морска мисия на български военни.

България се включи в международната мисия ЮНИФИЛ след решение за изпълнение на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. С нея бе сложен край на военния конфликт от миналата есен между Израел и радикалната групировка Хизбула.

Българското участие в мисията продължи от 15 октомври до 15 декември и бе свързано с контрол върху корабоплаването в ливански териториални води.
Споделяне

Още от България