Дързък грабеж остави безпомощна шведската полиция

Зрелищен грабеж смая полицията в шведската столица Стокхолм и я остави напълно безпомощна, съобщиха информационните агенции, цитирани от БТА.

Изобретални и много добре организирани обирджии са ограбили трезора на охранителната компания "Джи 4 Ес" в столичното предградие Вастберга. Според очевидците двама или трима мъже се спуснали с хеликоптер върху покрива на сградата, счупили един прозорец, за да влязат в трезора, и после отлетели, отнасяйки чували с пари.

Полицията била блокирана, защото не могла да изпрати свой хеликоптер заради сигнал за бомба в хангара. Полицейските коли не могли да стигнат до трезора, защото по пътищата към него били сложени шипове.

От компания "Джи 4 Ес" съобщиха, че е задигната "неустановена сума пари" и обявиха голяма награда за всяка информация, свързана с грабежа.

Според свидетелства на живеещите наоколо по време на грабежа от сградата се чули силни експлозии. Полицията потвърди, че обирджиите са използвали взривни устройства. По време на обира в сградата е имало служители, но никой не е пострадал.

"Видях полицаи на улицата, насочили оръжията си срещу кръжащия над сградата хеликоптер", разказва очевидец. Според жители на квартала елитните полицейски части отчаяно се опитвали да влязат в сградата по време на грабежа, продължил около 20 минути.

По-късно властите откриха използвания хеликоптер край езеро северно от Стокхолм на 25 км от местопрестъплението. По информация на полицията машината била крадена.

Базираната във Великобритания "Джи 4 Ес" е една от най-големите охранителни компании в света. Сградата във Вастберга се използва като трезор за парите на банки и други компании в Швеция. От фирмата отказват да съобщят колко пари е имало в сградата по време на нападението.

Споделяне

Още от Свят