Държаният 5 месеца незаконно в ареста Максим Савов осъди прокуратурата

Пловдивчанинът спечели дело срещу държавното обвинение и на втора инстанция

Държаният 5 месеца незаконно в ареста Максим Савов осъди прокуратурата

Държаният абсолютно незаконно 5 месеца в ареста компютърен специалист от Пловдив Максим Савов осъди прокуратурата и на втора инстанция, съобщи в сряда "Правен свят". Първо Пловдивският окръжен съд (ПОС) му присъди обезщетение от 50 000 лева, а след това апелативните магистрати го увеличиха с още 20 000.

 

Савов бе заподозрян за грабеж на 484 лева от местен магазин единствено на базата на показанията на продавачката, въпреки че всички останали доказателства опровергаваха тезата на обвинението. Той бе осъден на първа инстанция, но след това оправдан от следващите две.

 

Прокуратурата обаче игнорира продължително време всички оневиняващи го данни, включително и показанията на колегите му, че по време на грабежа е бил в офиса си, което бе потвърдено и от разпечатката на телефона му.

 

От голямо значение се оказа и обстоятелството, че първият съдия, който разгледа искането му за постоянно задържане бе самият шеф на ПОС Сотир Цацаров, известен освен с обвинителния си уклон и с голямото си влияние в пловдивския съдебен район. Той е смятан и за основен претендент за поста на главен прокурор заради близостта му с вътрешния министър Цветан Цветанов.

 

В хода на разследването срещу Савов прокуратурата отказва да събира каквито и да е доказателства, които не подкрепят обвинителната теза, а я опровергават. Отказва се проверка на камерите, за да се види, че грабителят не е Максим, защото е с 12 см по-висок. Отказана е проверка на мобилния телефон, която да установи къде е бил обвиняемият по време на престъплението, игнорирани са показания на свидетели, че той е бил в интернет клуб.

 

Савов обяснява пред разследващите, че редовно посещавал магазинчето, защото до него бил зъболекарският кабинет, в който ходел. Именно след час при зъболекаря си, той влязъл в магазина, за да си купи вода и цигари. Признава, че е държал ръка на бузата си, но не, за да се крие, а защото все още изпитвал болка след посещението си при зъболекаря.

Прокуратурата обаче не обръща внимание на никакви други доказателства, освен на показанията на продавачката Магдалина Димитрова, която казва, че разпознала Максим като извършител, но признава също така, че има 4,5 диоптъра късогледство.

Абсурдите продължават и когато делото влиза в съда. На първа инстанция състав на Пловдивския районен съд с председател съдия Стоян Тонев, който вече е съдия в Специализирания наказателен съд, осъжда Савов на 3 години условно.

Следва оправдателна присъда на втора инстанция, а през октомври миналата година Върховният касационен съд окончателно оправдава Савов. Главният прокурор Борис Велчев пък обеща проверка на Районната прокуратурата, която е работила по случая, но по-скоро защити работата на разследващите.

 

"По това дело имаме и една осъдителна присъда на първа инстанция. Това означава, че не просто прокурорът е имал неправилна преценка, а че наистина доказателствата първоначално са изглеждали по този начин. Съдебният акт, макар и на първа инстанция, също е показателен", заяви Велчев преди година.

 

Така и не стана ясно дали главният прокурор си дава сметка, че това как "изглеждат" доказателствата зависи именно от въпроса дали прокурорът ги е събирал избирателно, пише още "Правен свят".

Споделяне

Още по темата

Още от България