Държава няма. Сал Борисов ни остана

Премиерът държи метла опасана с националния трибагреник, подарена му от чистачките на летище София, които лично спаси от уволнение.

МВР, прокуратурата, Сметната палата, Агенцията за обществените поръчки, Комисията за защита на конкуренцията, 17 министерски инспектората, стотици общински инспекторати и, не на последно място, БОРКОР - всичките те вкупом имат задължения, които изграждат веригата на контрола върху обществените поръчки. Тя има за крайна цел да се залавят корумпираните и да ги пращат в затвора, за да не се ограбва общественият ресурс.

В антикорупционния център БОРКОР, създаден в първия мандат на кабинета "Борисов" с цел да анализира риска от корупция в сектора за обществените поръчки, се изляха над 20 милиона лева за последните пет години. Ако се сметнат разходите на контролните органи в държавата, то те със сигурност ще излязат стотици милиони годишно.

Защо обаче са ни всички те, след като имаме Бойко Борисов за премиер? През последната седмица се разбра, че ТОЙ, очевидно, е способен сам да замени всички тези органи, органчета, правила и процедури. Данъкоплатецът с право би трябвало започне да се чувства тъпо: защо е плащал и плаща на "хрантутниците" през всичките тия години.

Борисов пое ръчния контрол над обществените поръчки миналия понеделник, когато спря търга за магистрала "Хемус" поради "витаещи съмнения", че е свързан с фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев. По премиерско нареждане последваха още прекратени поръчки, които, по думите му, са абсолютно законосъобразни.

Кампанията Му продължава. "Обръщам към всеки един от вас – знаете какви процедури вървят в министерствата ви. И при най-малко съмнение за нередности, искам да ме сигнализирате. Доверието трудно се гради, лесно се губи. Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата", заяви премиерът на министрите си в сряда, цитиран от пресслужбата си.

Това изявление препотвърждава, че министър-председателят се възприема като единствен гарант за съществуването на самата държавност. Нередностите трябва да се докладват лично на него – очевидно МВР, прокуратурата и цялата сюрия от институцийки нищо не вършат.

Остава въпросът на кого да се оплачат министрите, ако имат съмнения в самия премиер.

Моделът "ТОЙ"

Азбучна истина е, че държавата е изградена от плътна мрежа от институции, които трябва да работят при ясни правила и да си налагат взаимен контрол срещу злоупотреба с власт. Когато един човек, поради факта, че печели избори, може да си помисли, че може да замени демократичната процедура и върховенството на закона, влизаме в предверието на произвола и разпада на държавността.

Нека си спомним как Борисов отиде във ВСС и обясни на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че първо трябва да го бие на "полето на изборите" и тогава да го критикува за съдебната реформа.

Когато огромна част от населението повярва, че един човек наистина може да замести всички институции, това означава, че държавността вече се е разпаднала.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари