Държавата бетонира със закон скъпите горива за резерва

Държавата възнамерява да бетонира със закон високите цени на горивата, купувани от Държавния резерв. Според новия законопроект, внесен в парламента, занапред агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ще бъде официално задължена да се запасява само със зимен бензин и дизел, които струват по-скъпо, съобщава в. "Сега". В последните години единствен изпълнител на тези поръчки е "Лукойл Нефтохим Бургас", която като единствен производител може по-лесно да предлага зимни горива и извън зимния сезон.

Проектозаконът за запасите от нефт и нефтопродукти, писан от ведомството на Цветан Цветанов, официално цели да въведе изискванията на европейска директива, но съдържа и промени, които отсъстват от официалните мотиви.

В момента запаси от горива е длъжна да поддържа както агенция "Държавен резерв", така и всички производители, вносители, доставчици на горива. Минималното количество запаси трябва да покриват 90 дни среднодневно потребление на съответния продукт, като делът на агенцията е 30 дни. Поддържат се задължителни запаси в 4 категории продукти - автомобилни и авиационни бензини; промишлено гориво (газьол), реактивни горива от керосинов тип и дизелово гориво; мазут и пропан-бутан.

Действащият закон не съдържа изискване запасите от бензин и дизел да са в по-скъпия ценови сегмент на тези горива. Въпреки липсата на такова изискване купуването само на зимни горива в последните години е неотклонна практика. Миналата година резервът обнови целия си запас от бензин, като и в четирите поръчки за близо 129 млн. лв., спечелени от "Лукойл", се изискваше доставка на зимен бензин клас С. Два от договорите бяха сключени през август и септември, макар че зимният бензин влиза в продажба обикновено от 16 октомври и трае до 15 април. Тази година агенцията започна да обновява и всичките си запаси от дизел, като задължително изисква доставеният нов дизел да е зимен. До момента са сключени три договора с "Лукойл" за доставка на 55 683 тона зимен дизел на обща стойност 166.5 млн. лв., като единият от тях бе сключен и изпълнен през лятото.

Новост тази година е и обновяването на запасите от дизел без приета от Министерския съвет и задължителна по закон годишна програма за управление на запасите, посочва в. "Сега".

От Държавния резерв твърдят, че горивата се обновяват на всеки 5 години и затова сега се налага да бъде подновен целият дизелов резерв. В същото време според последната обява за продажба на старо гориво на резерва - за 35 752 тона дизел, се твърди, че се продава гориво, произведено през 2008, 2009 и 2010 година. На мястото на това гориво резервът ще купи ново, като поръчката за доставката на 33 232 тона (разликата в количеството идва от разликата в цените) е вече обявена.

Въвеждането на задължително изискване за поддържане на зимни резерви бензин и дизел ще доведе и до хаос с определянето на минималните количества запаси. Запасите зависят от средногодишното и съответно среднодневното потребление и при стесняване на категорията само за зимни горива би следвало да паднат и минималните количества запаси. Това обаче ще сведе до минимум резервите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес