Държавата бездейства за решаването на проблема с дългосрочните договори за тока

"Американските" ТЕЦ са готови на преговори, ако ДКЕВР ревизира свое спорно решение и предлагат да изнасят "скъпия" си ток за Турция

Снимка: БГНЕС

Макар че повече от година държавата обяснява как преговаря с американските собственици на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 за промяна на дългосрочните им договори с НЕК за изкупуване на тока по фиксирани цени, такива разговори дори не са започвали. За да има преговори, двете компании настояват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да оттегли или да промени своето решение за определяне на цените на електроенергията от 1 юли 2014 г., с което драстично бяха орязани тарифите им.

Целта на предприетите от ДКЕВР мерки, насърчени от тогавашното правителство "Орешарски", беше да се ограничат загубите за НЕК и държавните електроцентрали, тъй като 15-годишните договори на двете "американски" централи предвиждат произведената от тях електроенергия да се изкупува на преференциални цени.

Питър Литгоу, изпълнителен директор на "Ей И Ес-3С Марица Изток 1", заяви пред журналисти, че са готови на преговори за намиране на общо решение в енергийния сектор, ако ДКЕВР оттегли или промени решението си.

Директорът на "КонтурГлобал Марица Изток 3" Гари Левсли също смята, че предоговаряне на споразуменията за изкупуването на тока може да има само при анализ на "общата картинка" в енергетиката – с доставките на въглища, финансовите задължения в сектора и стратегия за оздравяването му. "Две години само се приказва, без да се предприемат действия", каза Левсли по време на петата регионална енергийна конференция в София. Според него оздравяването на енергетиката минава и през затварянето на замърсяващите околната среда, неефективно работещи и продаващи скъпа електроенергия централи.

В този профил се вписват напълно ТЕЦ-овете на бизнесмена Христо Ковачки, които, въпреки многократните заплахи на редица правителства за затваряне, продължават да получават отсрочки за изпълнение на екоангажиментите си и да работят при разсрочени плащания на задълженията им към бюджета.

Оттеглянето или промяната на решението за цените от 1 юли 2014 г. се иска от двамата американски инвеститори, за да може да тръгнат на чиста основа и в базовите си параметри разговорите за преразглеждане на двата договора за тока, които според AES и "КонтурГлобал" са средносрочни, а не дългосрочни. При подобно решение на ДКЕВР, от AES са готови съответно да оттеглят внесената жалба срещу орязването на тарифите им пред Върховния административен съд, който е насрочил първото изслушване на двете страни в спора за февруари 2015 г.

По неофициална информация на Mediapool, от енергийния регулатор са готови да изпълнят това условие, за да може да се проведат преговори и постигнат взаимно приемливи решения.

Все още обаче се чака сформирането на новото правителство, приемането на поправките в Закона за енергетиката, според които ръководството на комисията ще се избира с номинации и защита на концепцията пред парламента.

Според двете компании много са начините за решаване на проблема с дългосрочните договори като топката всъщност е в полето на държавата, която обаче я тупка.

В Министерството на икономиката и енергетиката от май тази година мълчат по направено от "КонтурГлобал" и AES предложение да използват една от 400-киловолтовите далекопроводни линии, собственост на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), за износ на половината от своя ток в Турция.

Става въпрос за далекопровода "Сакар", който е изграден от НЕК преди десетина години, прехвърлен е в активите на ЕСО, но така и не е използван въобще за експорт на ток към Турция. По него двете американски компании искат да изнасят микс от половината от тока си. Вече имало конкретен интерес от турски фирми към подобни сделки, тъй като цените на ТЕЦ-овете, които за вътрешния пазар са прекалено тежки, за външния са повече от конкурентни. Според тях няма технически пречки за осигуряване на такъв директен износ на тока от двете централи, каквито идеи между впрочем се лансират не от днес

Подобен износ ще има много положителен ефект върху българския пазар по различни причини, обясняват експертите. Веднъж от цената на тока за бита ще излязат скъпи количества електроенергия, които в момента НЕК е длъжна да купува. Втори път пазарът, от който в последните две години се налагаше временно да се изключват електроцентрали заради свръхмощности, ще се облекчи. И трето – в сектора ще влязат свежи пари от турския пазар, които ще помогнат за запълване на финансовата дупка в енергетиката, без да се налага да се вдигат отново цените на тока за домакинствата, изчисляват специалистите.

Двете американски централи дори са готови да изнасят цялото си производство директно за Турция, но за целта трябва реконструкция на линията "Сакар", за която те са готови да направят публично-частно партньорство с държавата и да инвестират пари. От енергийното министерство и ЕСО вече пет месеца няма отговор на предложението.

Вместо разговори за решаване на проблемите с тези договори и въобще в сектора, по времето на предишното ръководство на ведомството от НЕК изпратили на "КонтурГлобал" и AES ултимативен нов договор за извеждане на единия от блоковете на свободния пазар и намаляване на изкупната цена на енергията с 30 процента, научи Mediapool от свои източници.

На енергийната конференция стана ясно още, че има и други начини за справяне с ефекта на дългосрочните договори върху цените на тока. Полският енергиен експерт Андржей Блач разказа как в неговата страна е решен въпросът с дългосрочни договори с AES. Те са били прекратени, а мощностите са излезли на свободния пазар, но държавата е поела ангажимент да доплаща на компанията разликата в цената ѝ, ако тя е под определена тарифа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес