Държавата безсилна срещу незаконното надстрояване на хотел "Маринела"

МВР ще се включи в спирането на строежа, ако Ветко Арабаджиев продължава въпреки забраните

Строящата се надстройка на хотел "Маринела"

Държавата се оказа безсилна да спре незаконното надстрояване на ниското тяло на столичния хотел "Маринела" (бивш "Кемпински Зографски"), който е собственост на дружество на бизнесмена Ветко Арабаджиев.

Поредната проверка на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) отново констатира, че бизнесменът продължава да строи въпреки издадените изрични забрани за това, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в четвъртък.

От ведомството на министър Лиляна Павлова обещават, че ако неизпълнението на заповедта за спиране на строителството продължи, ще бъдат извършвани ежедневни проверки. При необходимост ще бъде ангажирано дори Министерството на вътрешните работи, както и Главната инспекция по труда (ГИТ).

Строежът

Разрешението за надстрояване на едноетажното тяло на хотел "Маринела" е издадено в началото на 2015 г. и допълнено през април 2016 г. от главния архитект на район "Лозенец"  Тодор Господинов. Той няма правомощия да одобрява строежи от втора категория, какъвто е хотелът.

Нещо повече, надстрояването е започнало без технически проекти, без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа, установи първата проверка на ДНСК през юли.

"Както разрешението за строеж, така и заповедта за допълването му са издадени от некомпетентен орган. Строежът е втора категория, а няма предоставени правомощия от главния архитект на Столична община на главните архитекти на районите да издават строителни книжа за строежите от първа, втора и трета категория", обясниха от МРРБ през юли.

ДНСК отменя заповедта за строително разрешително и тази за допълване на разрешението за строеж. Освен това издава и заповед за спиране на строежа на 16 май 2016 г. с предварително изпълнение, което следва да се спазва дори и при обжалване пред съда.

Въпреки това собственикът на хотел "Маринела" - "Виктория Груп ВМ" на Ветко Арабаджиев, продължава надстрояването. Това е установено в четири поредни проверки, последната от които е направена на 18 август.

Последната проверка

Установено е продължаващо строителство на едноетажното тяло на хотела и неизпълнение на заповедта за спиране на надстрояването. Видът на извършващите се строително-монтажни работи показва, че строежът е захранен с ток.

Съставен е протокол и до възложителя "ВГ" АД, "ЧЕЗ разпределение България" АД и строителя ще бъдат изпратени покани за съставяне на актове по Закона за административните нарушения и наказания.

При съставяне на последните такива актове на 3 август 2016 г. строителят "Феростил" ООД депозира възражение, че не извършва строително-монтажни работи към посочената дата, което не е подкрепено с писмени доказателства, се казва в съобщението на МРРБ.

Въз основа на установеното системно неизпълнение на заповедта за спиране на започналото надстрояване на едноетажното тяло и твърденията на строителя, ще бъде изпратено искане до Главна инспекция по труда (ГИТ) за извършване на проверка за спазване на трудовото законодателство, посочват от МРРБ.

Юридически трикове

Тъй като разрешението за строеж е нищожно, но е влязло в сила и не може да бъде отменено служебно от ДНСК, е подаден сигнал до прокуратурата за протестирането му пред началника на РДНСК Югозападен район, който единствено може да го отмени.

Прокуратурата е изпратила протест пред Административен съд - София град, който е постановил на 13 юли 2016 г. протестът да бъде изпратен по компетентност до началника на РДНСК Югозападен район.

Определението е обжалвано от собственика на строежа и не е влязло в сила, поради това протестът все още не е изпратен в РДНСК, посочват от МРРБ.

"Виктория Груп ВМ" не е коментирала случая публично след нито една проверка. Бизнесменът Ветко Арабаджиев също мълчи. Той купи хотела през лятото на 2014 г. на цена около 50 млн. евро. Година по-късно си присвои японска вишна пред хотела, която присади във вътрешния двор на сградата. Отпред бяха сложени пластмасови севетщи дървета.

В началото на юни Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите у нас се обяви публично срещу надстрояването на хотел "Маринела". Архитектите обявиха, че това е грубо посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава.  Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа. Сградата е символ на приятелството и сътрудничеството между България и Япония и е една от емблемите на Курокава, който е проектирал 135 от най-значимите сгради в световната архитектура.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?