Държавата да монополизира обезвреждането на боеприпасите

Веселин Вучков. Снимка: БГНЕС

Оставам с горчиво усещане, че трагедията "Горни Лом" се превръща в резервоар за безсмислени предложения, вместо повод за директна атака към причините. Това наподобява бедствието "наводнение": тичаме след събитията, без да отстраняваме предпоставките. И започват да валят призиви за промени в закони, без да се предлагат същностни решения!

Личното ми мнение по този повод е категорично: сбъркани са правилата в България за обезвреждане на боеприпаси! Да, контролът тук е несъмнено важен, но по-важен е погрешният модел, установен за тази опасна дейност по обезвреждане.

В този смисъл отговорността за тежките инциденти, за които нашата действителност е "абонирана" през година-две и които "прескачат" през различни политически палитри на управление, не маже да се стоварва (само) върху МВР! Защо? Защото дейността по обезвреждане акумулира мощен финансов интерес и генерира задължителната корупция сред търговци, висши чиновници на МО (които продават боеприпасите), на МВР чрез служба КОС (която контролира дейността), трудова инспекция и магистратура.

Тъй като проблемът поражда мощен отпор срещу всеки намек за промяна, трудното решение не може да бъде само експертно, а се превръща в политическо.

Първо, държавата следва да монополизира дейността по обезвреждане на боеприпаси от българската армия. Ясно е, че негодните количества намаляват и това не би поставило държавните органи пред непреодолим проблем.

Второ, дейността следва да се поеме изцяло от министерството на отбраната! За целта утилизацията следва да стане изключителен ангажимент на това ведомство: било чрез действащи военни заводи, които са 100 % собственост на МО (например "Терем" ЕАД), било чрез нови съоръжения или центрове с идентична собственост! При пълно спазване безопасните условия на труд!

Защото сегашното положение е безобразие: МО провежда обществени поръчки за обезвреждане на боеприпаси, всевъзможни частници печелят търговете, боеприпасите се "разхождат" из цялата страна по неизброими фабрики и цехове, нискоквалифицирани работници от беднотия рискуват живота си, близките населени места са под постоянен риск от аварии...

Трето, технологичната дейност в заводите на МО следва да "търпи" ежедневен контрол от страна на военна полиция. Повтарям – не бива да се подхвърля вина разнопосочно (МВР, инспекция по труда...), а военна полиция трябва да поеме първостепенна отговорност чрез предварителен и текущ (ежеминутен) контрол, като МВР и други контролни органи (РИОКОС, строителен надзор...) могат да подпомагат!

Четвърто, технологията по обезвреждане следва да залага на машинна обработка, свеждаща до минимум риска от поражения върху работника.

Пето, свободната търговия с боеприпаси от чужди армии следва да се преустанови незабавно с оглед елементарния извод, че българската територия не е кошче за отпадъци, превръщащи населени места в барутни погреби.

Така поне смятам аз. Забелязал съм, че всеки намек за промяна ражда неистов писък от поне две посоки, но с еднакви децибели: от частните търговци и от висши чиновници на МО. И, разбира се, задължителните упреци към МВР заради занижен контрол. Но нека, преди контрола, да въздействаме върху причините за трагедиите. Защото: без тази същностна промяна – МО да поеме като свой ангажимент обезвреждането – на практика казваме на гражданите, че човешкият курбан от жертви е нещо нормално и ще трябва спокойно да чакаме следващи издания през година-две...

* Веселин Вучков е бивш зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов", ексдепутат от 42-ото Народно събрание и настоящ кандидат-депутат от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари