Държавата да обезпечи борбата със СПИН след оттеглянето на глобалния фонд догодина

Антиспин кампаниите да бъдат бъдат продължени с държавни средства, призоваха активисти, сн. БГНЕС

Държавата да поеме ангажимента за дейностите по превенция и контрол на ХИВ/СПИН след оттеглянето на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Това настояха в петък неправителствени организации по време на АнтиСПИН акция в парламента. От следващата година държавата трябва сама да финансира тези дейности и пациентските организации настояват сегашните ангажименти да не бъдат намалявани.

Досега глобалният фонд е отпускал между 5 млн. лева и 10 млн. лева годишно. В момента с тези средства се осигурява финансиране на 19 безплатни кабинета за изследване и консултиране за СПИН, през които само за 2014-а година са преминали над 330 000 души. Програмата поддържа също 35 здравно-превантивни центъра, 18 младежки клуба и 17 мобилни медицински кабинета. Всички те работят на терен с най-рисковите групи.

В момента в България 741 души се лекуват активно с 26 вида лекарства. За целта през 2015 година Министерството на здравеопазването е предвидило да отдели 19 милиона лева.
Броят на серопозитивните обаче е доста по-висок - 2057 души, като от началото на годината са регистрирани 34 нови случая. България е сред страните с ниско разпространение на опасния вирус на фона например на Гърция и Румъния, които са в състояние на предепидемична обстановка, особено в рисковите групи. В Румъния например след оттеглянето на глобалния фонд преди няколко години е отчетен рязък ръст в броя на инфектираните.
Пациентските организации искат да насочат вниманието на депутатите към проблема, за да не се окаже неподготвена страната ни, оказвайки се без външна финансова подкрепа през следващата година.

По повод Деня на влюбените 14 февруари се организират десетки АнтиСПИН акции с информационна насоченост в цялата страна.

Споделяне

Още от България