Държавата даде имот и за възрастните хора на отец Иван от Нови хан

След като Министерството на регионалното развитие намери имот за изграждането на дом за децата отглеждани в незаконния приют на отец Иван в Нови хан, сега държавата му дава и нов терен за дом за възрастни хора. Това стана по време на поредната среща между министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, областния управител Красимир Живков и духовника.

Тримата са обсъдили в понеделник оперативни въпроси, свързани с издаването на лични карти, лечението на болни и бременни жени, както и координацията между институциите.

Новият имот за приют на възрастни хора е от около 80 дка в село Бузяковци, община Ихтиман. Той е собственост на Главно управление “Строителство и възстановяване” и вече е прехвърлен на администрацията на Софийска област. Върху него има 22 сгради, които ще бъдат предоставени на отец Иван – частично или напълно. Ще се съобразим с искането, което ще бъде направено от него след оглед на място, каза министър Павлова.

Сградите в Бузяковци са в добро състояние, обясни областният управител Красимир Живков. По думите му в момента се прави геодезическо заснемане на терена, за да бъдат нанесени всички имоти в скицата, която ще бъде изготвена.

В имота ще настаня възрастни хора, а децата могат да ходят там през лятото на лагер за 15-20 дни, каза отец Иван. Според него там може да се развива стопанство и животновъдство.

Националната дарителска кампания за изграждането на дома за децата от Нови хан стартира на 2 април, съобщи министър Павлова. Кампанията е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и тръгва от Народния театър “Иван Вазов” с премиерна прожекция на филм на режисьора Джеки Стоев. Българският дарителски форум също ще се включи в организацията.

Новият дом за деца ще бъде построен в местността “Побит камък”. В момента при отец Иван живеят общо 160 души – в селата Якимово (област Монтана) и Нови хан (Софийска област). Децата са 70, като трима младежи учат в Пирдоп, а двама – в Семинарията.

След като в края на февруари отец Иван се оплака, че няма достатъчно провизии, сега заяви, че складовете му са заредени и има храна и дърва.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?