Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата даде летящ старт на бизнес с лекарства през вендинг машини

"Пос Фарма" инвестира 20 млн. лв. в кол център с референции от ПИБ

3 коментара
Държавата даде летящ старт на бизнес с лекарства през вендинг машини

Проблемът с липсата на аптеки в малките населени места, както и на денонощни, е от години и хиляди хора са се сблъсквали с него. В последно време се правят плахи опити за навлизане на вендинг автомати за продажба на лекарства от първа необходимост. Такива има поставени вече около десетина, предимно в областни градове като Добрич, Враца, Ловеч, както и в няколко по-малки града, сред които Дупница, Горна Оряховица и Севлиево.

Сега обаче правителството дава летящ старт на новорегистраната компания "Пос Фарма". Тя заяви намерение да навлезе експресно в този бизнес с иновацията - "Виртуален фармацевтичен център за контакти с клиенти". Зелена светлина за реализацията му беше дадена с меморандум за приоритетен инвестиционен проект. Решението беше взето от Министерския съвет в сряда.

Идеята е през вендинг автомати да се продават не само лекарства без рецепта, но и такива с рецепта, като това ще става след директна видео връзка с фармацевт, който ще бъде в кол центъра, обясни пред Mediapool Емил Папазян, един от собствениците на компанията.

Амбицията е проектът да се реализира до 3 години, а инвестицията се оценява на 20 млн. лв. Първа инвестиционна банка е дала референция с готовност да финансира проекта. Това се казва в доклада на Министерството на икономиката, вносител на предложението в Министерския съвет на инвестиционния проект, с който Mediapool разполага.

"Това е само една от възможностите. Обсъждали сме и обсъждаме различни капиталови схеми за финансиране, но каква или какви ще са финансовите операции, които ще предприемем в крайна сметка все още е рано да се коментира. Банково финансиране изглежда най-малко привлекателната опция", коментира Емил Папазян.

Милион и половина българи без достъп до аптека

Проучване на "Пос Фарма" на пазара у нас е установило, че 4569 населени места, в които живеят около 1.5 милиона българи, са лишени от постоянен достъп до аптека. Общо селата и градовете без аптека у нас са 5100.

В три четвърти от областните градове пък нямат денонощни аптеки, каза Папазян. По данни на МЗ и фармацевтичния съюз денонощните аптеки са едва 30-тина в цялата страна, а в 80 общини от 265 няма действаща аптека.

Така идва идеята проблемът да се реши с добре познатите вендинг машини, които продават кафета, напитки и сандвичи. Автоматите ще предлагат лекарства, като новото е, че ще се обслужват от разстояние от фармацевти, които чрез пряка връзка с потребителя ще консултират продажбата на необходимия илач, обясни Емил Папазян.

"Ние не откриваме топлата вода. Този подход за продажба на лекарства се прилага от около 30 години в развитите страни. Пионери са САЩ, а в Европа набра популярност в последните години, особено след коронакризата и вече се прилага в Англия и скандинавските страни. В Канада, Австралия и Япония също продават лекарства от автомати", каза Папазян.

От вендинг център за продажба на машини за лекарства у нас коментираха пред Mediapool, че няма увеличение на продажбите на такива апарати, а по-скоро интерес от запитвания. Те предлагат машините за продажба на лекарства на цени от 1500 до 4000 лв. В сайтове в интернет може да бъдат намерени и вендинг автомати за лекарства на цена от 600 лв., показа проверка на Mediapool.

Проект за 20 млн. лв.

Проектът - "Виртуален фармацевтичен център за контакти с клиенти" ще се реализира в "София Тех Парк", според правителственото съобщение. Там ще бъде изграден колцентъра, в който ще работят около 50 фармацевти.

Разходите за придобиването на земята в държавния високотехнологичен парк са оценени от "Пос Фарма" на 3.75 млн. лв. Още 3.9 млн. лв. са необходими за изграждането на сградата.

За закупуването на 120 вендинг машини, офис оборудване сървър ще са нужни още 12.15 млн. лв. За лицензи и патенти за дейността ще са необходими около 200 000 лв., показва бизнес планът на компанията.

"Пос Фарма" вече има разработена високотехнологична супер машина. Нейното изпълнение е поверено на един от лидерите в югоизточна Европа в проектирането на софтуер и инсталация на оборудване за безкасово плащане в сферата на финансите, банкирането и търговията – "Принтек", каза Папазян.

Очакваните приходи от експлоатацията на машините се оценява на 20.88 млн. лв. за 5-годишен период (2021-2025 г)., показва представеният финансово-икономически план на "Пос Фарма".

И помощ от държавата до 357 034 лв.

Като първокласен инвестиционен проект "Пос Фарма" ще ползва насърчителни мерки от държавата.

Те са свързани със съкратени сроковете на административното обслужване на проекта. Освен това компанията ще получи и финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация на лица, включително и на стажанти от висшите училища. Помощта от държавата за 31 новоназначени в компанията ще бъде в размер на 125 000 лв.

Инвеститорът ще получи и помощ от 232 034 лв. Това е размерът на задължителните осигурителни и здравни вноски за период от 12 месеца на работниците, които се поемат от държавата съгласно Закона за насърчаване на инвестициите.

Нужни са законови промени

Приоритетният инвестиционен проект се движи от специално създадена за целта междуведомствена работна група. Това е необходимо, защото за да се реализира у нас трябва да се направят промени в законодателството, каза Папазян.

Според действащата нормативна уредба вендинг автомати за продажба на лекарства може да се поставят само в аптеки или дрогерии, като могат да се продават само лекарства без рецепта. А тук идеята е те да могат да се поставят в малки населени места, където няма аптеки, както и в големи градове без денонощна аптека в отдалечени квартали и да се продават лекарства с рецепта, обясни Папазян.

Той не конкретизира дали този въпрос е уреден в подписания меморандум с правителството, който към момента не е публичен документ. Най-вероятно е постигната договорка, защото в противен случай едва ли някой ще инвестира 20 млн. лв. в нещо, ако няма сигурност, че ще може да го реализира.

Независимо дали ще се случи или не промяната в наредбата "Пос Фарма" ще реализират идеята си, защото плановете им са да развият бизнеса в други страни в региона. Папазян не посочи кои са, но уточни, че те ще се обслужват от колцентъра в "София Тех Парк".

Фармацевти с резерви към проекта

Фармацевти изразиха пред Mediapool резерви към проекта, защото според тях логиката е той да следва действащото законодателство, а не да го нарушава. Според тях е странно, че правителството е дало зелена светлина за продажба на лекарства през автомати в нарушение на сегашната нормативна уредба. Законодателството в момента допуска продажбата само на лекарства без рецепта през вендинг машини, а самите автомати трябва да са на територията на действаща аптека – пред или в нея.

Според тях е притеснително, че никъде в проекта не се упоменава, че през машините ще се продават само лекарства без рецепта. Фармацевтите са на мнение, че е опасно да се допуска продажбата на лекарства с рецепта през автомат, каквито амбиции имат инвеститорите. Според тях не е правилно, че водещо в междуведомствената група, одобрила проекта, е било Министерството на икономиката, а не Министерството на здравеопазването, в чийто ресор и регулация е продажбата на лекарствени продукти. Те изразиха опасения, че това е стъпка към омаловажаване и обезсмисляне на професията на магистър-фармацевта.

Кои са предприемачите?

Компанията "Пос Фарма" е създадена през лятото на 2019 г. с капитал от 180 000 лв. и предмет на дейност - търговия с лекарства. Първоначално нейни съдружници са Едуард Мътърян (67%) и Иван Манолов (33%).

В началото на тази година е взето решение за увеличаване на капитала на компанията с още 100 000 лв. Тогава се включва и Емил Папазян, който става собственик на 10 000 акции и държи 35.71% от капитала. Останалите се разпределят между Мътърян (31.29%) и Манолов (33%), който е и изпълнителен директор на дружеството. Папазян каза, че тримата се допълват, защото имат опит в различни сфери.

Емил Папазян е трупал знания във фармацевтичния и финансовия сектор. Той е работил за фармацевтичния бизнесмен и лидер на "Воля" Веселин Марешки в периода 2010 - 2015 г., където е бил мениджър по продажбите. След това е работил в генеричната компания "Тева" и други фармакомпании. През последните две години работи изцяло по новия проект на "Пос Фарма".

Едуард Мътърян неотдавна се е върнал от чужбина, за да реализира идеята в България. Той има опит в строителството и ще движи организацията по изграждането на колцентъра, каза Папазян. Мътърян е бил управител и член на борда на много дружества, сред които "Трансстрой-Бургас" и "Водстрой", за която по думите на премиера Бойко Борисов има обосновани подозрения, че е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

На Иван Манолов са поверени юридическите въпроси и по тази причина е избран за представляващ компанията, посочи Папазян. Манолов е финансист от Варна, който участва в управлението на инвестиционния посредник "Астра Асет мениджмънт" и "Одесос холдинг", в който е миноритарен акционер. "Астра" управлява няколко взаимни фонда с общи активи около 30 млн. лв., като от създаването му, а и след препродажбата му през 2016 г., един от основните инвеститори е най-големият пенсионен фонд "Доверие". Манолов е имал участие и в дружеството на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев "Сити пропъртис" АДСИЦ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 18:36 на 28 март 2022 от автора.
  #3
 2. ImBlack
  #2

  А можеше да има единна информационна система на здравната каса. След като се назначи лечение, пациентът да си даде идентификационната карта, плати и да си вземе лекарствата. Вместо хронично болните на всеки 6 месеца да обикалят институции.

 3. Територия на Мики Маус
  #1

  Има ли 20%-има бизнес!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.