Държавата даде шанс на ЧЕЗ да запази лиценза си

Има седемдневен срок да отстрани нарушенията, за които тепърва ще се решава какви глоби да се налагат

Андон Роков (вляво) чете нарушенията на ЧЕЗ под погледа на и.д. шефа на ДКЕВР Юлиана Иванова, сн. БГНЕСС

Чешката компания ЧЕЗ получи шанс да запази лицензите си за разпределение и доставка на електроенергия в Западна България, стана ясно на пресконференция на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в сряда, която по случайност съвпадна с новината за подадената от правителството оставка. Ден по-рано, след като прокуратурата препоръча, а премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се отнеме лиценза на ЧЕЗ, комисията реши да открие съответната процедура.

До тази мярка се стигна под натиска на масовите протести срещу високите сметки за ток и спешно предприетите проверки на ЕРП-тата от всички контролни органи в държавата.

ДКЕВР, която в момента се ръководи от и.д.председателя в оставка Юлиана Иванова, остави открит въпроса с отнемането на лицензите, с ясното съзнание, че в рамките на производството може да се маневрира и да не се стигне до такава санкция.

По процедура ЧЕЗ има седемдневен срок за докаже пред ДКЕВР, че е отстранила нарушенията, след това експерти на регулатора ще проверят дали това е така. Следва насрочено за 16 април открито заседание на регулатора, който ще изслуша мотивите и на двете страни. Окончателното решение за вземане или запазване на лицензите трябва да се вземе на открито заседание на ДКЕВР, което обаче тепърва ще се насрочва. Ако все пак се стигне до отнемане на лицензите, което е слабо вероятно, тогава регулаторът трябва да назначи особен търговски представител, който да поеме управлението на мрежата и доставките на ЧЕЗ. Само Върховният административен съд може да спре назначаването такъв нов оператор в хода на обжалване от страна на ЧЕЗ, обясни пред журналисти Андон Роков, юрист и член на ДКЕВР.

Мотивите, с които ДКЕВР стартира процедурата, са заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и пряко възлагане на доставки и услуги за ЧЕЗ на свързани с компанията майка фирми; нарушаване на изискванията за връчване на констативни протоколи с показанията на старите електромери при подмяната им с нови, както и това, че дружеството не подавало навреме в ДКЕВР исканата информация за работата си. Производствата са срещу “ЧЕЗ Разпределение България“ и “ЧЕЗ Електро“, на които са съставени съответно 17 и 4 акта за нарушения.

Разпределителното дружество възложило на дъщерното на компанията майка “ЧЕЗ България“ договори за управленски и консултантски услуги и за доставки на стоки и услуги. Това е разрешено от ЗОП, но проблемът е, че “ЧЕЗ България“ след това е сключвало директни договори с други лица и подизпълнители за осигуряване на поръчките, което вече е нарушение, защото е трябвало да има обществено възлагане, разказа Роков. Той не можа да се ангажира със стойност на поръчките, които по дадени от министъра на икономиката Делян Добрев оценки са били за над 30 млн. лв.

Спорните поръчки платени от печалбата, не са признавани в цената

Анжела Тонева, член на регулатора, обясни в същото време, че сумите по въпросните поръчки в нарушение не са били признавани в цените на електроенергията на ЧЕЗ, а са били платени с пари от печалбата. Според нея това косвено ощетило българските данъкоплатци, тъй като влезли по-малко постъпления в държавния бюджет по времето, когато все още България имаше 33 на сто от мрежата. Всъщност държавата получи дивидент от ЧЕЗ само веднъж през 2011 г.

За “ЧЕЗ Електро“ стана ясно, че не е прилагало методиката за зелената енергия и така дружеството дължало на обществения доставчик НЕК няколко милиона, каза още Роков.

По думите му нарушенията на ЗОП, на Закона за енергетиката и договорите за предоставяне на лицензи са достатъчни за отнемане на разрешителните на ЧЕЗ, но ако компанията се поправи, ще запази правото си да работи в България. “Самата процедура е такава, че дава шанс да не се стига до крайната мярка“, каза юристът на ДКЕВР. Той отказа да коментира какво трябва да направи чешката компания, за да запази лиценза си обясни, че чакат техните становища и мерки.

От комисията не пожелаха да се ангажират с налагане на санкции на ЧЕЗ, които по закон може да са от 20 хил. лв. до 1 млн. лв. “Това е отделно производство, компанията има тридневен срок за възражения и след като ги разгледаме ще преценим всеки отделен случай според степента на нарушения, преди да се издаде конкретно наказателно постановление“, обясни Роков.

 

Досега сме получили около 20 коментара от българския регулатор, но те не показват значителни нарушения от страна на ЧЕЗ, коментира в сряда Томаш Плескач, член на борда на ЧЕЗ, отговарящ за доставките и чуждите активи, цитиран от Ройтерс.


Двоен аршин за проверките

ДКЕВР е констатирала нарушения и при другите двама доставчика – ЕВН, която снабдява Югоизточна България, и “Енерго-Про“, работеща в Североизточна България. На ЕВН били написани четири акта, за “Енерго-Про“ не стана ясно колко са от думите на изпълняващия длъжността председател на ДКЕВР Юлиана Иванова, която подаде оставка в неделя заради това, че нейна фирма продавала незаконно цигари в интернет. Нита тя, нито Роков пожелаха да кажат какви са нарушенията на другите две компании, тъй като не бил изтекъл тридневният срок за обжалването им.

И двамата обаче не можаха да дадат смислени обяснения защо при това положение обявяват нарушенията на ЧЕЗ, за които също важи срокът на обжалване. За другите две ЕРП-та също не стана ясно дали и с колко ще бъдат глобени, независимо че предишния ден Борисов заяви, че и трите дружества ще бъдат санкционирани веднага.

Продължават проверките в трите електроразпределителни дружества и ако има причини да отнемане на лицензите и на ЕВН и “Енерго-Про“, тогава ще се съберем отново и ще преценим“, каза Иванова.

Тя не видя законов проблем в това, че е в оставка и че правителството също е в оставка пред работата на енергийния регулатор.

Запитани дали смятат, че през годините са си вършили работата с контролирането на енергийните дружества, от ДКЕВР отговориха утвърдително. Роков, който бе назначен през 2009 г. от правителството на ГЕРБ и за две седмици дори бе временен председател на комисията, отвърна - “лично аз съм си вършил работата“. “Да, за четирите дни работа съм си я вършила“, каза и Юлиана Иванова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес