Държавата дължи 20 млн. лв. за данък сгради и такса смет

Дянков отпусна 30 млн. лв. за погасяване на борчовете, но парите били изхарчени за друго

Софийският университет е най-големият длъжник

Докато кметовете притискат гражданите и бизнеса да си плащат данък сгради и такса смет за да могат да поддържат чистота в общините и да оправят улиците, държавните ведомства масово спестяват тези налози за сметка на обществото. Близо 20 млн. лв. дължат министерства, университети и други държавни ведомства за местни данъци и такси към август 2012 г. Това показва справка на Министерството на финансите, поискана от медиите.

 

В края на миналата година от държавния бюджет бяха отпуснати целево около 30 млн. лв. за да може да се изчистят тези дългове на държавата към общините, припомни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция във вторник. Представената допълнителна справка показва, че отпуснатите за целта пари обаче очевидно не са отишли по предназначение, а са били изхарчени за друго. От съобщението не става ясно какви мерки ще предприеме Министерството на финансите към ведомствата, които не са изпълнили задълженията си, както и за какво са ги похарчили те, вместо да си платят данъците.

 

За това пък е ясно, че редовното миене и метене на плочките пред Министерския съвет и денонощните ремонти в центъра на столицата се пишат повече на сметката на гражданите и бизнеса.

 

Две трети от министерствата не си платили данъците

 

Близо две трети от министерствата, начело с Министерския съвет, не са си платили задълженията за данък сгради и такса смет, показва справката на Министерството на финансите.

 

Без изненада министерството с най-много социални придобивки МВР е първенец по неплащане на местни данъци с над 3.3 млн. лв. Следва го Министерството на отбраната с 2.7 млн. лв. Призовата тройка се затваря от Министерския съвет с 2.5 млн. лв.

 

Останалите некоректни министерства са на здравеопазването (1.13 млн. лв.), на правосъдието (985 хил. лв.), на земеделието (427 хил. лв.), на образованието (109 хил. лв.), на труда и социалната политика (69 хил. лв.) и на културата (42 хил. лв.).

 

Министерствата за пример, които са си платили сметките на общините, са на финансите, на регионалното развитие, на външните работи, на транспорта, на икономиката, на околната среда и на спорта.

 

Националната служба за охрана също не си е платила местните данъци, като задълженията ѝ възлизат на 5500 лв. Дълговете на Висшия съдебен съвет към Столична община са 1300 лв.

 

Омбудсманът Константин Пенчев, който защитава обществения интерес, също е забравил да си плати местните данъци и дължи 600 лв. на Столичната община.

 

Най-големият длъжник е Софийският университет

 

Най-големият длъжник обаче е СУ “Свети Климент Охридски” с 8.17 млн. лв. Още 11 университета не са си плащали местните данъци, като от тях шест са в София.

 

Това са Университетът по архитектура, строителство и геодезия (109 500 лв.), Висшето строително училище "Любен Каравелов" (44 500 лв.), Медицинският университет (4000 лв.), Националната спортна академия "Васил Левски" (3600 лв.), Лесотехническият университет София (3100 лв.) и Техническият университет (1600 лв.).

 

Още пет университета в страната също не са плащали данък сгради и такса смет. Това са Стопанската академия “Д. Ценов” в Свищов (1400 лв.), Университет “проф. Д-р Асен Златаров” в Бургас (1000 лв.), Шуменският университет “Константин Преславски” (600 лв.), Медицинският университет в Пловдив (600 лв.) и Техническият университет във Варна (400 лв.)

 

Приходите на общините паднаха с около милиард от началото на кризата

 

Местните данъци и такси са основният приходоизточник, на който разчитат общините за да закърпят топящите си бюджети в кризата. Освен за заплати, средствата се използват и за кърпене на растящите дупки по улиците. Такса смет пък може да се ползва само за чистенето на града. По тази причина събирането на тези данъци е жизнено важно за местната власт, която води дела срещу бизнеса и гражданите, за да може да си събере версиите, но няма заведено дело срещу държавно ведомство.

 

С около един милиард лева са намалели приходите на общините за последните четири години, сочат данните на Националното сдружение на общините. За 2011 г. 264-те общини са разполагали с 4 млрд. лв. от собствени приходи и субсидии от държавния бюджет.

 

Структурният дефицит на 264-те общини се оценява на 870 млн. лв., като от тях най-много – 370 млн. лв., са разплащане по европроекти. Недостигът по инвестиционни проекти е 140 млн. лв., а на около 100 млн. лв. се оценява дефицитът в местните дейности. Дълговете на общините към бизнеса възлизат на 180 млн. лв.  

Споделяне

Още по темата

Още от България