Държавата дължи над 5.3 млн. лева данъци и такси за задгранични имоти

МВнР плаща на Германия, но оспорва дълговете във Франция и Канада

Държавата дължи над 5.3 млн. лева данъци и такси за задгранични имоти

Българските имоти зад граница продължават да генерират повече разходи отколкото приходи, а поддържането им е занемарено от години заради недостига не средства. 

Към момента към България са предявени претенции за общо над 5.363 млн. лева, натрупани от неплатени данъци и такси за имоти зад граница, съобщиха от Външно министерство в отговор на запитване на Mediapool.

 

Най-големи претенции има Германия, която очаква близо 3.5 млн. лева от България, следвана от Франция, където дълговете са за около 1.8 млн. лева.

 

През следващата година МВнР смята да изчисти задълженията си към Германия.

 

Наскоро външният министър Николай Младенов се възмути от натрупаните през годините задължения и запита риторично: "Как искаме от нашите европейски партньори да ни подкрепят за Шенген за едно, за второ, след като ние се държим по този начин към тях".

 

Друга държава, която има сериозни претенции към България е Канада - тя очаква над 78 хиляди лева.

 

България обаче от години оспорва основателността на част от сумите във Франция и Канада, като се позовава на Виенската конвенция за консулските отношения и Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според които приемащата държава е длъжна да освободи от заплащане на данък върху сгради дипломатическия и административно техническия персонал.

 

От началото на годината Външно министерство е покрило задължения за едва 7690 долара за българската резиденция в Ню Джърси, САЩ. Така България вече е изчистила задълженията си към САЩ, след като спорът с щата Ню Йорк за дължими данъци и такси от дипломатическите представителства в Ню Йорк бе решен в полза на България.

 

Проблемът с предявените от САЩ претенции за дължими данъци и такси стана известен, след като премиерът Бойко Борисов сензационно обяви, че български имот в САЩ е натрупал задължения от 30 млн. долара заради неокосена трева.

 

В Ирландия властите претендират за близо 7000 лева задължения, но на този етап София не ги признава.

 

Според стратегическия преглед на Министерството на външните работи България притежава 220 имота в 72 страни, закупени основно през 70-те и 80-те години на миналия век.

 

Част от тях през последната година се продават, за да не трупат разходи и други се дават под наем.

Споделяне

Още по темата

Още от България