Държавата дари таблети и 120 хил. лв. за "веселба" на медалисти от олимпиади

Ученици от 11 училища в страната получиха 120 хил. лева и скъпи таблети от държавата като поощрение за отлично представяне на световни олимпиади по математика, информатика, химия, биология, астрономия, лингвистика и др.

Чековете – по 10 хиляди лева за всяко училище, бяха подписани в сряда и връчени от премиера Бойко Борисов, който отбеляза, че парите са за екипите, участвали на международните състезания през тази и миналата година и са извън останалите им награди и стипендии. “Тези пари са да се повеселите, да си направите екскурзии, да си ги изхарчите”, каза Борисов.

 

По време на церемонията премиерът спонтанно реши, че софийската математическа гимназия “Пайсий Хилендарски” ще получи не 10, а 20 хил. лева, защото е излъчила 35 медалиста на олимпиади. Освен парични награди, медалистите – 62-ма, получиха по един таблет на “Епъл”, а ръководителите им – мобилен телефон от същата компания. За тях държавата е дала над 100 хиляди лева, но точната сума не беше уточнена.

 

Министърът на образованието Сергей Игнатов обясни, че с церемонията в сряда на практика се дава началото на новата учебна година, а наградите са за “интелекта на България”. Той нарече отличните ученици “бъдещите водачи на нацията”. Игнатов призова отличниците да продължат образованието си в България, тъй като за последната година страната ни се е придвижила с 12 места в световната класация за конкурентоспособност.

 

“Вие като дойдете на власт ще отидете на първите две – три места в класацията, аз съм убеден”, каза от своя страна премиерът. Той обясни, че правителството създавало условия “да ни придвижите 30-40 места напред”.

 

Игнатов каза, че през 2011 г., в условията на криза, държавата е отделила над 100 евро за билети на учениците, участващи в олимпиади, 1.053 млн. лева за подготовката им и 1.3 млн. лева за стипендии на талантливи деца.

Споделяне

Още от България