Държавата дава 100 млн. лв. за енергийно обновяване на 250 сгради

Държавата ще даде 100 млн. лв. за енергийно обновяване на около 250 общински сгради в страната, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в петък. Финансирането е от фонда за енергийна ефективност.

Проектът е съвместна инициатива на на министерствата на икономиката и на финансите. Плановете са той да стартира до края на годината с подаване на молби от общините, за да може в най-кратък срок да започне и изпълнението му.

 

Средствата ще бъдат предоставяни на общините с изгодни заеми, каза министър Добрев. Кредитите ще са с тригодишен гратисен период, като на четвъртата година ще бъде възстановена само главницата, посочи енергийният министър.

 

В момента с 47 млн. евро от международния фонд “Козлодуй” се обновяват 243 сгради в страната. От тях 26 са в София, става въпрос за училища и детски градини, каза още Добрев.

 

Той съобщи още, че през март 2013 г. може да започне изпълнението на проект за енергийно ефективно улично осветление и ремонт на детски градини и училища в столицата. Процедурата за избор на изпълнител се очаква да започне в следващите седмици, каза Добрев при представянето на Плана за действие за устойчиво развитие на Столична община за периода 2012-2020 г.

 

За малкия и средния бизнес също има предвидени 200 млн. евро за енергийно обновление. От тях 150 млн. евро са държавна помощ и още 50 млн. евро са предоставени от Европейската банка за възстановяване и развитие, каза министър Добрев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?