Държавата дава 28 млн. лв. за хуманно отношение към свинете

Държавата дава 28 млн. лв. за хуманно отношение към свинете

Държавен фонд "Земеделие" дава 28 млн. лв. за хуманно отношение към свинете, съобщиха от фонда.

Средствата се отпускат на фермерите за да могат да покрият разходите си, ако полагат по-добри грижи за прасета.

Хуманното отношение към животните се изразява в осигуряване на по-голяма площ за всяко прасе във фермата и изкуствена светлина 11 часа от денонощието. Освен това фермерите трябва да правят лабораторен контрол на фуражите, с които ще хранят животните, както и да съхраняват правилно зърното.

Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние, е посочено в съобщението.

Изплащането на средствата по схемата ще става веднъж в годината или на траншове, в зависимост от категорията животни.

През 2016 г. ще бъде осигурено плащане за свине-майки. Заявления за кандидатстване за подпомагане ще се приемат еднократно през годината от 14 до 31 март 2016 г.

Помощта за отглеждане на прасета за угояване се предоставя за заявения брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата. Фермерите могат да подават документи за участие в първия транш от 3 до 20 май. Вторият транш ще е отворен за прием на заявления от 1 до 23 септември, а третият - от 10 до 21 октомври.

Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта за отглеждане на свине-майки и на прасета за угояване е до един месец след крайната дата за подаване на заявления.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?