Държавата дава 30 000 лв. за изложба на овчарски кучета

Питомец на Бойко Борисов участва във финансирания неясно на какъв принцип клуб

Борисов полага много усилия за популяризирането на овчарското куче, подарявайки кутрета на известни личности

Държавен фонд "Земеделие" ще субсидира с 30 хил. лв. Българския киноложки клуб за българско овчарско куче за участие на тази порода в киноложки изложби, съобщиха от Министерството на земеделието и храните във вторник.

До 29 май трябва да се сключи договорът и да се плати субсидията от  ДФ "Земеделие” на клуба, в който участва кучето на премиера Бойко Борисов Лазар, спечелило преди три години медал в световна изложба в Пловдив, както и изплащането на субсидията трябва да стане до 29 май.

От ведомството не съобщават на какъв принцип е избран точно този клуб за финансиране и дали е имало процедура на подбор. Посочва се, че фондът ще поеме напълно разходите на клуба за такси за участие, за път и транспортиране на животните; за публикации и уебсайтове за обявяване на събитието, наем на изложбени помощи и щандове и разходите за тяхното монтиране и демонтиране. 

За да получи помощта за изложба на овчарски кучета, Киноложкият клуб трябва да представи пред ДФЗ документи като договори, сключени между него и земеделските стопани, в които е посочен броят животни, за които ще се извършват услугите, зоотехнически сертификати или сертификати за произход, доказващи породната принадлежност на животните и др.

Подборът на животните, които ще участват в изложението на български овчарски кучета, се извършва чрез решение на Управителния съвет (УС) на БКК за БОК, с което се определя броят на животните, възраст, категория, екстериорни условия, наличие на призове от предишни участия в изложения, допълват от агроведомството.

Споделяне

Още от България