Държавата дава 5 млн. лева за подпомагане на свободните артисти

Държавата дава 5 млн. лева за подпомагане на свободните артисти

Допълнителни 5 млн. лева ще бъдат отпуснати от държавния бюджет за програми за подпомагане на независимия културен сектор. Те са за създаване и разпространение на театрални, музикални постановки, танцови спектакли, визуални изкуства. Ще се отпускат средства и за подпомагане на независими културни организации, които поддържат собствени пространства – галерии, театри, малки кина, циркове.

Новите мерки за подпомагане на независимия културен сектор бяха обявени от министъра на културата Боил Банов. Миналата седмица представители на сектора критикува правителството за това, че не насочва средства от еврофондовете към независимите творци, въпреки че това е посочено като приоритет и от Европейската комисия, и от Европейския парламент. Културният сектор е сред най-засегнатите от антивирусните ограничения заради коронавируса, тъй като от повече от два месеца културните събития са забранени. Много от планираните за лятото такива събития бяха отменени.

Обявените от Банов нови мерки ще се финансират изцяло от държавния бюджет. Министърът не спомена нищо за пренасочване на средства от еврофондовете за подкрепа на независимия културен сектор, но добави, че продължава разработването на още мерки.

На този етап от допълнителните 5 млн. лева 2.8 млн. лева ще са насочени към създаването на културен продукт. По 500 000 лева ще бъдат дадени за програми за финансиране на създаването на нови театрални постановки, на нови музикални произведения, на нови танцови спектакли, както и за визуални изкуства. За разпространение на вече готови театрални, музикални, танцови спектакли са предвидени 800 000 лева.

Други 2.2 млн. лева ще бъдат дадени през фонд "Култура". От тях 1.5 млн. лева ще са за подкрепа на утвърдени независими културни организации, които имат собствени пространства, които развиват. Става въпрос за организации във всички сфери на културата, включително малки кина, циркове и други.

За малки грантове на проекти на единични артисти, които да показват културния си продукт през интернет, са предвидени 700 000 лева.

До момента единствената обявена и отворена мярка за независимите артисти беше отпускането на три минимални работни заплати и плащането на осигуровките върху тях от страна на държавата. Банов обясни, че кандидатстването за средствата приключило, а желаещите били над 1000. Предстои разглеждане на документите и отпускане на парите на тези, които отговарят на условията за това. Основно изискване е доходите на кандидатите да са под 1000 лева на месец за миналата година, което изключва част от хората от сектора.

В понеделник Банов обясни, че не се очаква промяна на този критерий, защото не било етично да се подпомагат артистите с по-високи доходи, тъй като се предполагало, че те има спестени средства. Освен това можело да кандидатстват за безлихвен кредит до 4500 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество