Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата дава 5000 пещери на концесия

0 коментара

Около 5000 пещери има в България. Всяка от тях скоро може да си намери концесионер, който да развива в скалните образувания туризъм, екстремни спортове, изследователски дейности, да снима филми или да организира концерти и изложби. Това става възможно с одобрения в четвъртък от кабинета проект на Закон за пещерите.

Проектодокументът урежда обществените отношения между държавата, юридическите и физическите лица в областта на опазването, ползването и управлението на пещерите, обясни директорът на Националната служба за защита на природата към МОСВ Христо Божинов.

Всички пещери у нас ще бъдат вкарани в специализирани карта, регистър и информационна система. Всеки, който открие пещера или част от нея, е длъжен да уведоми в тридневен срок министъра на околната среда и водите с писмо. Ако това се е случило по време на минно-добивни дейности или строежи, веднага трябва да се преустанови работата.

Забранява се замърсяването на стените, въздуха и водите в пещерите. Не се допуска и пробиването на отвори, използването на експлозиви, предизвикването на вибрации и на шум, който надвишава 45 децибела, изхвърлянето и складирането на предмети, паленето на огън, строителните и монтажните работи, освен в случаите на предоставяне на концесия. Забраняват се и всякакви действия, които водят до унищожаването на исторически рисунки и надписи в пещерите, отстраняването и преместването на елементи от тях, безпокоене на животните, обитаващи постоянно или временно пещерите, както и пренасянето на гнезда или леговища на животни и др.

Изключения ще се правят в случаи на проучване на пещерите, при спасяването на хора и аварийни ситуации. Разрешения за проучвателни дейности и извършването на археологически разкопки ще издават министърът на културата, ако пещерата е част от паметник на културата, министърът на земеделието и горите, ако обектът е в държавния горски фонд, а във всички останали случаи - министърът на околната среда и водите.

Обучението за придобиване на правоспособност за практикуване на пещерно дело ще се извършва от организации, регистрирани по Закона за физическото възпитание и спорта.

За изнасяне в чужбина на елементи на пещерната структура или извършването на дейности, които са забранени от министъра на околната среда и водите, са предвидени глоби от 500 до 10 000 лева. При нарушения от страна на юридически лица или еднолични търговци, глобата ще е от 1000 до 20 000 лева, каза Божинов.

Всички пещери в България са публична държавна собственост. Собствениците на имоти, в които има пещери, няма да могат да ограничават достъпа до тях, освен ако пещерите не се намират в обекти, свързани със сигурността и отбраната на страната. Охраната на пещерите, предоставени на концесия, ще се осъществява от концесионерите.

Лицата, придобили собствеността или ползването на пещерна инфраструктура до влизането в сила на закона, както и лицата които в момента осъществяват стопанска дейност в пещерите, могат в срок до една година от влизането му в сила да подадат молба за предоставяне на концесия.

Изпълнителната агенция по околна среда ще изготвя годишен отчет за състоянието на пещерите в България. Предстои да бъде създаден Национален съвет по пещерите като консултативен орган към министъра на околната среда и водите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.